Държавният глава каза това в изявлението си по повод на началото на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

Отчитайки всички аспекти на усложнената политическа обстановка в страната и съзнавайки своята отговорност пред нацията, политиците трябва да се обединят около необходимостта да подкрепят дългосрочни приоритети и извършат неотложни реформи, за да гарантират стабилност, икономически растеж и благополучие в държавата,
заяви Росен Плевнелиев.

Държавният глава изрази надежда, че политическите партии ще използват предизборната кампания, за да представят своите идеи и решения за развитието на страната.

Той апелира партиите да поемат ясни ангажименти и да дадат решения за реформи, както и да демонстрират коректен подход и политическа воля за постигане на широко политическо съгласие за реформите.

Не е важно кой ще победи, а какво смислено ще се свърши за народа и държавата, посочи той и допълни, че общественото желание днес е за институционална стабилност, за държавност, спокойствие и перспектива, посочи той.

Президентът отбеляза, че само ясна визия за бъдещето на страната, подкрепена от всички, ще повиши доверието на гражданите в държавните институции и в политическата система.

Плевнелиев каза, че неефективността на реформите в страната е следствие от теснопартийния подход за осъществяването им и допълни, че продължаващото им отлагане ще направи цената на реформите непосилна за българския народ.

Президентът посочи, че най-неотложните реформи са за работеща и справедлива съдебна система, пенсионна реформа, реформа в здравеопазването, енергетиката, сектора "Сигурност", образованието, административна реформа.

Ако те не бъдат извършени от новото 43-то Народно събрание, децата ни ще платят много висока цена за това, каза президентът.

Росен Плевнелиев апелира партиите да работят за доверие - към институциите, политиците, към многопартийната система.

Той посочи, че гражданското общество е активно и много добре ще разпознае и ще накаже предизборните трикове и тези, които ги използват.

Президентът Плевнелиев апелира българските граждани да гласуват масово на предстоящите избори.

Предстоящите избори са възможност да зададем посоката, в която искаме да поеме България, допълни президентът.

Сега някои може би се готвят да купуват гласове, други разчитат на т. нар. корпоративен вот, трети се опитват да намерят "най-добрия" компромат, да съчинят най-шумния скандал, но всички тези усилия са обречени на неуспех, ако на 5 октомври българските граждани гласуват масово, заяви Плевнелиев.

Той призова хората да се запознаят с позициите на политическите сили, да съпоставят техните идеи и да гласуват честно и с разум.


Анкета: За кого ще гласувате на изборите?