Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова присъства на демонстрация на работата на техника за дистанционно роботизирано почистване на язовири, която се използва и в борбата с горските пожари.

"Една от основните причини за преливания и наводнения са непочистените корита и стените на язовирите. Самоходните роботи, които закупихме, са много ефективни, екологични и полезни в няколко посоки", каза Нинова пред журналисти по време на инспектирането на новите машини край язовир "Големо село".

Без човешко присъствие, роботите могат да се движат в наклони до 55 градуса и да преодоляват насечени терени. Отрязаната от роботите маса се превръща в тор, който може да се използва за наторяване.

"Спестяват се много усилия и време за язовирите, които ние стопанисваме. Необходими са ни около 10 000 работници и може би 4-5 г., за да се справим с почистването им, а сега с тези 8 машини това ще стане много бързо.", коментира икономическият министър. "Те могат да правят и просеки при горски пожари, с които се спира огънят", каза още вицепремиерът.

Корнелия Нинова допълни, че роботите-чистачи са собственост на Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" и се съхраняват в 8-те им поделения, разпределени на територията на цялата страна.

По отношение на язовир "Големо село", тя информира, че това е язовир от първа степен на опасност, като причини за това са неговото заблатяване и самата язовирна стена.

"Превеждайки стената в добро състояние, ние предотвратяваме наводнения, защото наблизо е пътят Кюстендил-Дупница и жп линия, които са изключително важни инфраструктурни обекти и ще се стараем да не допуснем аварии. Ежечасно се следят нивата на всички язовири в страната и взимаме навременни мерки.", заяви министър Нинова.

В момента започва обследване на 384 язовири, за чийто ремонт се подготвя обществена поръчка.

"Знаете, че досега се даваха пари за ремонт на определени фирми. 500 млн. лв. се наляха за ремонт на язовири, дотук имаме само един. Изцяло променяме подхода - пари да не се крадат и да има ефективност от тези ремонти. Минаваме изцяло през процедури за обществена поръчка, прозрачност, технически преглед, обследване на язовири и всичко ще бъде пред очите на хората. И те да знаят, че парите им отиват за тяхното спокойствие.", категорична бе Нинова.