Има развитие по разследването за качеството на настилката на части от магистрала "Тракия", коментира служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в кулоарите на парламента, цитиран от БТА. По думите му резултатите от пробите са излезли и се чакат първите анализи, като ще бъде дадена специална пресконференция по случая.

На 12 октомври, при съвместна пресконференция на МРРБ и МВР, служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков съобщи, че към момента са установени загуби от 40 млн. лева в ущърб на държавата при съвместни проверки на двете министерства на качеството на лот 2 и лот 3 на магистрала "Тракия". Тогава вътрешният министър Иван Демерджиев коментира, че са нужни още около десет дни, за да са готови резултатите за съдържанието на вложените в пътя материали.

Нито сме отказвали, нито ще откажем координация при противодействие на престъпността, заяви Демерджиев по повод желанието на прокуратурата да създаде общи екипи с ДАНС и МВР за мониторинг и анализ на няколко вида престъпления. Той обясни, че ако има правно основание за създаването на такива екипи, те ще се създадат. Министърът отбеляза още, че има известно подобрение при взаимодействието, на териториално ниво, между МВР и прокуратурата.

По повод думите на главния прокурор Иван Гешев, че МВР е в трагично състояние, министър Иван Демерджиев заяви, че главните прокурори последните години, инициирайки различни законодателни изменения, силно са се постарали да разцепят силата на МВР, която основно е ГДБОП.

"Уверявам ви, че МВР се съживява и ще започне все по-активно да изпълнява функциите си", допълни той.

Във връзка с разследването за злоупотреба с пари за строежа на АМ "Хемус", министър Демерджиев каза, че част от новите обвиняеми са свързани с много интересни, сериозни дружества.

Преди дни стана известно, че по случая "Хемус" има нови осем обвиняеми, освен Борислав Колев, който беше задържан миналата година. Вчера на Колев му беше прецизирано обвинението, той и адвокатът му се запознаха с нови доказателства по разследването.