Британската министър-председателка Тереза Мей отново ще призове днес депутатите да одобрят договореното от нея, но широко критикувано споразумение за излизане от Европейския съюз, предупреждавайки, че ако това не стане, Великобритания може да изпадне в катастрофално положение, съобщи "Франс прес".

Според Мей отхвърляне на продължително и трудно договорената сделка с ЕС, която не одобряват както еврофилите, така и привържениците на напускането, заплашва да компрометира Брекзита и да саботира демокрацията.

В реч, която Мей ще държи в завод в град Стоук он Трент - крепост на привържениците на Брекзит - се очаква тя да призове депутатите да не разочароват избирателите, гласували на референдума през 2016 г. за излизане от Евросъюза.

"Всички ние имаме задължението да приложим на дело резултата от референдума. В противен случай това ще навреди катастрофално на доверието на народа в демократичния процес и в политиците му", се очаква да каже Мей съгласно предварително разпространените от канцеларията й извадки от речта.

Очаква се тя да предупреди, че отхвърлянето на сделката с Брюксел по-скоро ще означава край на Брекзит, отколкото излизане без сделка. Ако споразумението не бъде прието, Великобритания рискува да напусне ЕС на 29 март без споразумение - сценарий, от който се опасяват икономическите среди - или, което е по-вероятно, изобщо да не напусне блока, възнамерява да каже Мей.

"Както видяхме през последните седмици, някои в парламента биха искали да отложат или дори да спрат Брекзита и използват всички възможни средства да го постигнат", се казва в публикуваните откъси.

Вчера в таблоида "Сънди експрес" Мей прикани депутатите да направят "това, което е правилно за страната"