Агнеса Руси е предложението на Република Северна Македония за посланик в София, потвърди пред македонската телевизия "Сител" президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Тя е с дипломатически опит и беше постоянен представител на страната в ЕС в Брюксел.

"Очаквам скоро парламентарната комисия да приключи работата си и ако можем, след месец-месец и половина, да изпратим Агнеса Руси за посланик в София. Нашият настоящ посланик в ЕС Руси - професионален дипломат от Министерството на външните работи, трябва да бъде наш посланик в България. Това място в Брюксел остава незапълнено и е много важно да има човек възможно най-скоро", каза Пендаровски.

Преди седмица външният министър Буяр Османи заяви, че се очаква агреман от България за новия посланик на Република Северна Македония у нас, но и тогава отказа да съобщи името му. Още в началото на февруари, когато на закрито заседание на правителството е обсъждано изпращането на посланик в България, след като две години нямаше такъв, в македонските медии се появи името на Агнеса Руси, което така и не беше потвърдено официално от нито един представител на правителството на Република Северна Македония.

Фон дер Лайен: Брюксел силно подкрепя диалога Скопие-София

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е поздравила ангажираността на Република Северна Македония към диалога Скопие-София и е препотвърдила, че Брюксел силно подкрепя и приветства този процес, който ще ускори процеса на европейска интеграция.

"Въпреки тревожната ситуация с Украйна, която се очертава като приоритет, премиерът Ковачевски информира, че правителствата на Северна Македония и България са ангажирани и активно продължават диалога за намиране на решения и резултати по време на френското председателство на ЕС", съобщават от пресцентъра на правителството на Република Северна Македония.

Премиерът Димитър Ковачевски е разговарял по телефона с председателя на Европейската комисия, а в разговора Урсула фон дер Лейен е благодарила за бързите реакции на правителството на Северна Македония, за които Ковачевски е подчертал, че са в пълно съответствие с външната политика и политиката на сигурност на ЕС.