Агенцията отбелязва, че нашата страна е член на ЕС и НАТО, но от ведомството на Красимир Каракачанов са преценили, че само руснаците могат да се грижат за доставените в края на 80-те бойни самолети. Затова и не са били поканени други кандидати.

В материала се посочва, че процедурата за закупуване на 8 нови изтребителя от натовска държава е претърпяла провал и се очаква да започне практически отначало по-късно през годината.

Договорът на стойност 81,3 млн. лева (около 40,5 млн. евро) за ремонт и модернизация на 12 самолета МиГ 29А и три МиГ 29Б за ВВС на страната по план трябваше да бъде сключен през декември.

Решението обаче беше обжалвано от украинската кампания "Укроборонпром", която подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и настоя за започване на нова конкурсна процедура. В съответствие с българския закон, жалбата стана основание за спиране на сделката.

В началото на януари КЗК заяви, че е отхвърлила искането на "Укроборонпром". След това българските власти решиха да продължат обсъждането на договора с руската компания и да не канят други партньори за преговори.