Така той отговори на въпрос след консултациите на представителите на Блока при президента Росен Плевнелиев.

Лидерът на СДС и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски каза, че в РБ не са обсъждали въпроса за евентуално получаване на проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент.

Ако президентът реши да връчи мандат на РБ, тогава ще мислим и ще разсъждаваме, но това не може да стане без ГЕРБ в рамките на този парламент, а от тяхна страна няма такова виждане по въпроса, посочи Лукарски.

ГЕРБ вече казаха, че няма да приемат мандата, който се полага по право първо на тях.

Найден Зеленогорски каза още, че на срещата от РБ са се ангажирали, че ще направят всичко възможно в рамките на парламента да се гласува бюджета на второ четене, защото не може да се остави държавата 7-8 месеца без бюджет.

От РБ са посочили също, че антикорупционният закон трябва да мине на всяка цена на второ четене в парламента - за тях това е изключително важно, заедно с антитерористичния закон, както и отговорите на въпроса за референдума.

Има някаква идея да пишем някакви закони на коляно, да преобърнем цялата избирателна система на коляно, коментира Зеленогорски и допълни, че никога когато е правил нещо на коляно или много бързо, когато е управлявал, то не е било успешно. Според РБ трябва да има сериозна обществена дискусия по въпроса с изборното законодателство.

"Разбирам, че вече видни политолози, експерти, политици, хора от обществените среди, от групата, която инициира референдума, подготвят различни дискусионни кръгли маси. Необходимо е повече време, за да може всички да осъзнаят какви са предимствата и какви са опасностите при въвеждане на една чисто мажоритарна система и при въвеждане на нулево или един лев финансиране на партиите - това означава, че партиите ще се финансират в голямата си част от сенчести източници и това ще бъде десетки, стотици пъти по-скъпо за държавата", коментира Зеленогорски.

На консултациите от РБ освен Найден Зеленогорски и Божидар Лукарски присъстваха председателят на ДБГ Меглена Кунева, Борислав Великов и Корман Исмаилов - заместник-председатели на РБ, Тодор Танев - от Гражданския съвет на Блока.

В президентството преди началото на консултациите влезе и лидерът на ДСБ Радан Кънев, но не присъства на разговора, а в момента има отделна среща с президента.

На въпрос защо Кънев не е присъствал на консултациите на РБ, Найден Зеленогорски каза, че на среща вчера на Изпълнителния съвет на Блока, на която са били обсъдени темите на консултациите, е била оторизирана групата от хора, които да представляват РБ на днешната среща.