Веднага след като стана ясно, че президентът Румен Радев ще връчи последния проучвателен мандат за съставяне на кабинет на БСП, последваха реакции от кулоарите на парламента. 

Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че днес от 15,30 часа ще се състои извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП, на което ще бъде решено кога ще бъде свикан Националният съвет на БСП.

Според Янаки Стоилов от левицата решението третият мандат за съставяне на кабинет да се връчи на БСП е било "напълно очаквано". По думите му пред bTV са щели да възникнат повече въпроси, отколкото отговори, ако беше даден на друга парламентарна група. Бъдещите действия на социалистите ще станат ясни в края на другата седмица, като досега въпросът за съставяне на кабинет не е обсъждан официално в партията, добави той.

"Според мен, не трябва автоматично да се отхвърля възможността БСП да направи опит за формиране на правителство, въпреки че нейната подкрепа е ниска. С малко над 40 депутати да се състави кабинет е не само с малък шанс, но и с още повече рискове, ако бъде реализиран", каза още Янаки Стоилов. Той коментира и че ако човек от левицата оглави този проектокабинет, неговият състав може да включва членове и на други партии, но според него по-скоро не трябва лидерът на БСП да бъде кандидатът за премиер. 

Стоилов каза и че при евентуални преговори за правителство такива няма да се водят с ГЕРБ, а относно новите партии в парламента, "разговор трябва да се води, защото дори при едни предсрочни избори, едва ли резултатите ще бъдат много по-различни от сегашните". 

От "Демократична България" изразиха разочарование.

"Демократична България" имаше готовност и капацитет да състави правителство. Честно казано, малко сме разочаровани от този развой на събитията", каза пред bTV Петър Маринов. На въпрос дали дясното обединение ще подкрепи правителство на левицата, той отговори, че тепърва ще дискутират в парламентарната група, но припомни вече заявеното, че кабинет с премиер Корнелия Нинова и мандат на БСП няма да подкрепят.

"Това е очакван ход на президента и е логичен от гледна точка на волята на избирателя. Но волята е на нашите избиратели е много ясна, ние сме казвали, че не можем да подкрепим управление с мандат на БСП. Тази наша позиция остава непроменена", обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Според него се върви към предсрочни избори, като се е сбъднала прогнозата му, че 45-ият парламент "ще изгори като мокър фас". 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отправи апел към БСП при вземането на решението дали ще правят някакви консултации, да върнат бързо мандата. 

"Не оспорваме правото на президента да реши коя ще е политическата сила, на която ще връчи мандата за съставяне на правителство. Ясно е, че математически, че без ГЕРБ и "Има такъв народ" не може да се състави правителство. Те с нас не желаят да разговарят, а "Има такъв народ" са заявили, че не желаят да влизат в коалиции с БСП, така че няма смисъл мандатът да се бави. В противен случай всеки ден в Народното събрание е възможно да се приемат противоречиви и лобистки законопроекти. Парламентът не се занимава с дневния ред на обществото, а с теми, които целят оцеляването на политическите партии", смята Атанасова.

От ДПС повториха вече заявеното, че няма да подкрепят партиите, "загубили изборите", а именно ГЕРБ и БСП, които са загубили избиратели според последния вот. Пред журналисти председателят на движението Мустафа Карадайъ каза, че ще са "против" тясно партиен вариант за правителство, но с възможно "за" формат около конкретни политики. По думите му процесите ще се развиват според позицията на БСП, но "според нас отиваме към нови избори, предсрочни избори".