"Истинското начало на съдебната реформа" и "най-голямата стъпка на страната ни към това да е европейска, демократична и правова държава" - така управляващите определиха днешното окончателно приемане на промените в Конституцията. Очаквано опозицията отправи критики, като за "Възраждане" днес е извършено беззаконие, а ИТН се включват с подписи под жалбата до Конституционния съд.

Пред журналисти в кулоарите Христо Иванов от "Продължаваме Промяната - Демократична България" каза, че това е "истинското начало на съдебната реформа". 

По думите му тези промени дават възможност с последващите изменения в Закона за съдебната власт в процесуалните закони и най-вече с кадровите решения, които предстоят да бъдат взети, да доизградим и да постигнем целите, които си поставихме, а именно: истинска независимост на българския съд по европейски стандарт, прокуратура, която е отчетна пред обществото и служи на закона, и справедливо правосъдие по европейски стандарт.

Предстои сериозна работа оттук нататък. Тези промени дават възможност за тази работа и затова са толкова важни. Тези промени показаха, че в България, въпреки големите разделения, е възможно да се постига съгласие около национални цели.

Иванов благодари на колегите си от ПП-ДБ, от ГЕРБ-СДС, от ДПС, на опозицията от "БСП за България", както и на всички, които са се включили в този дебат, и на членовете на Комисията по конституционни въпроси, които са провели този дебат.

Попитан дали го притесняват заявките, че промените в Конституцията ще бъдат атакувани пред Конституционния съд, Иванов отвърна, че не. 

"Аз съм много щастлив от това, че след 33 години общественият договор се смени. Когато едни и същи правила се прилагат за 33 години и крайният резултат е липса на чувство за справедливост, липса на чувство на законност, днес можем да кажем, че тези правила се смениха", коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков

"Това ни дава надежда, че сега със следващите стъпки, които няма да са лесни, ще стигнем дотам, където всички ние бленуваме като българи да сме - една справедлива европейска държава", заяви Петков.

Кирил Петков, ПП-ДБ

Снимка: БТА

Той коментира, че следващата стъпка са регулаторите и органите, чиито правила за попълване бяха изменени с промените в Конституцията. Петков бе категоричен, че те трябва да се попълнят с качествени кадри. "Рамката е сложена по правилния начин, сега ако има хора с голям професионализъм, които да заемат тези позиции, аз вярвам, че промяната ще е необратима", добави той.

"Това, което бяхме поели като ангажимент - да подкрепим, от 69 - 69 депутати сме го свършили, така че сме изпълнили ангажимента си", каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Това, което от този момент нататък е изключително важно и за което също се събрахме навремето, е бюджетът, отбеляза той. 

"Най-накрая имаме парламентарна република в пълния ѝ смисъл", пък бе коментарът на председателя на парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски. 

Делян Пеевски, ДПС

Снимка: БТА

Положихме максимални усилия с колегите, отбеляза депутатът и добави, че е много доволен от успеха. Мисля, че днес е исторически ден за България, коментира той.

Най-накрая имаме парламентарна република в пълния ѝ смисъл, заяви Пеевски. Той добави, че е приключена темата със служебни правителства, които, по думите му, управляват безконтролно, което е най-важното, няма да има безвремие, парламентът ще работи по всяко време и ще има контрол също над служебни министри.

Пеевски отбеляза и съдебната реформа. Надявам се, че това е един добър ден за България, посочи той.

Попитан за следващата им стъпка като конституционно мнозинство, Пеевски отговори: "съдебните закони да започнем, за регулаторите има време, ще гледаме внимателно и ще обсъждаме".

Правосъдният министър Атанас Славов

Снимка: БТА

Министърът на правосъдието Атанас Славов пък намира приетите окончателно промени за "най-голямата стъпка, която прави страната ни, към това да е европейска, демократична и правова държава за последните 30 години. 

"Тези промени са гаранция, че България ще остане активен член на Европейския съюз (ЕС), че България ще остане парламентарна република, което означава, че плурализмът и конкуренцията на мнения ще са на първо място, а не едноличното вземане на решения", заяви Славов.

Аз като министър на правосъдието съм удовлетворен от постигнатото, даже бих казал, че приетите промени, са по-добри от внесените, което стана възможно благодарение на диалога, на разумния компромис и поетата отговорност от политическите сили, коментира той.

Беше извършено беззаконие, което накърнява националната сигурност на републиката, пък каза пред журналисти в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той добави, че почти са подготвили жалбата в Конституционния съд.

Костадин Костадинов, "Възраждане"

Снимка: БТА

По думите му с тези промени се узаконява националното предателство. На въпрос кои промени атакуват, Костадинов уточни, че ще атакуват всичко.

Той коментира даването на възможността двойни граждани, по думите му, нямащи никаква връзка с България, да стават министри и депутати. Според него това е само първата крачка, защото след това ще има и друга - президент, шефове на служби, навсякъде. Костадинов призова президентът да наложи незабавно вето на промените.

Депутатът уточни за жалбата до КС, че имат 48 подписа и групите на "Възраждане" и на "Има такъв народ" ще ги внесат.

Днес присъствахме на най-срамното заседание в историята на 49-ия парламент, коментира депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов, след като окончателно и на трето четене парламентът прие промените в Конституцията.

След като всеки народен представител имаше възможност поименно да стане прав и да изрази своя вот, ние от ИТН, разбира се, гласувахме "против". А аз, като станах, изпратих послание на председателя на Народното събрание Росен Желязков, че ще остане в историята като председателя, ръководил наистина най-унизителното и най-срамното заседание в модерната ни демократична история, добави депутатът от ИТН.

"Тези промени в Конституцията бяха приети с натиск и насила от едно извратено мнозинство, което няма нищо общо помежду си. Единственото общо между тях е личният икономически интерес", смята Балабанов.

Ще сезираме Конституционния съд (КС) категорично и продължаваме да имаме вярата, че има някъде независима институция, като КС, която ще спре тези промени, защото тези промени касаят единствено и само сливане на властите и абсолютен контрол от едно слабо представително и с много ниско доверие мнозинство, добави депутатът.

По думите му при тази "нова Конституция", ако едно правителство е нелегитимно и бъде свалено с протести, с тези промени се дава възможност отново същите некомпетентни политици да управляват, само че по служебен път и хората да отиват отново на поредни избори излъгани".

Тошко Йорданов, ИТН

Снимка: БТА

Колегата му Тошко Йорданов беше по-краен:

"Тези жалки политически недоразумения пипаха с мръсните си ръчички там, където не трябва".

От всички вреди, които сглобката нанесе на държавата досега, промяната в Конституцията е най-голямата вреда, коментира лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова

Тя посочи, че с двойното гражданство за депутати и министри се предава българският национален суверенитет. Вече официално могат да ни управляват чужди граждани. Съдебната реформа не цели никаква справедливост и независимост в съдебната система, каза тя. Разпределиха си и порциите в съдебната система. ДБ и Христо Иванов най-накрая си получават съдиите сами да избират своята квота във ВСС, ДПС получават една политическа зависима прокуратура, където по-голяма част от прокурорите ще се избират от Народното събрание. Бойко Борисов получава едно голо обещание, че те ще го пазят докрай, това представлява съдебната реформа, коментира Нинова.

Според нея с тези промени задкулисието и паралелната държава са се окопали още по-дълбоко. Следващата стъпка са регулаторите, които ще бъдат разпределени на три по политически принцип за следващите пет или седем години, добави Нинова.

Корнелия Нинова, БСП

Снимка: БТА

Отвориха вратичка за преговори с президента, коментира лидерът на БСП и визира, че правомощията на служебния кабинет "могат" да се ограничават със специален закон. Това е отворена врата към президента за преговори, добави тя и коментира, че никой не е разбрал кой е добавил думата "мога".

От самото начало БСП е единствената партия, която стои на твърди позиции за промяна на модела на управление на държавата, която промяна минаваше през промяна на Конституцията, коментира Нинова и заяви, че това не е промяна, това е подмяна.

В гласуването на промените в Конституцията участваха общо 237 народни представители. "За" бяха 165 от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Против" бяха 71 от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ".