Журналистическото разследване на обществената поръчка е разкрило съмнителна сделка за над 230 000 лева.

Снимки, изпратени от зрители на Нова, показват служебната кола на зам.-кмета по транспорта на София Любомир Христов пред къщата на депутата Ирена Коцева в Самоков.

Установено е, че Христов неведнъж е ходил там през уикендите. Разследването на Нова тв показва, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Коцева е съдружник във фирма, която е спечелила обществена поръчка да прави 60 спирки в София.

Това е дейност от областта на транспорта, за който е отговорен и съответният зам.-кмет. Възложител е Центърът за градска мобилност, а за спирките се плащат общо 236 730 лв. общински пари.

Независими специалисти, които екип на Нова е завел на място, са видели навесите. Според тях реалната цена за бройка е почти два пъти под тази в договора с центъра.

„В заданието са изискани два вида качествени покрития. Не виждам нито едното, нито другото”, е пояснил Боян Бонев, специалист по метални конструкции.

Ирена Коцева е отговорила на въпрос на репортери следното: „Това, за което знам, са малки поръчки, които една такава малка фирма в трудно време изпълнява. Към Столична община не съм чувала да имат такава поръчка”.

Впоследствие обаче депутатката от ГЕРБ се е сетила за спирките в София и за това, че фирмата на мъжа й е изпълнител.

Зам.-кметът Христов е признал за познанството си с депутатското семейство, но е припомнил, че не е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал поръчката

„Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури за провеждане на обществените поръчки, собствен бюджет”, е заявил Любомир Христов.

Ако обаче цената, на която са направени спирките, е два пъти по-ниска от платените общински пари, то кой е прибрал разликата? – пита Нова тв. Журналистите й са се обърнали и към шефа на Центъра за градска мобилност, а той се е ангажирал за проверка по случая.