Разнобой между управляващата некоалиция и земеделския министър, излъчен в състава на правителството от нейно име. Това стана факт, след като Кирил Вътев се противопостави на отпадането на забраната за внос на украинско зърно по повод внесеното предложение от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ. Отмяната на забраната влезе като извънредна точка в дневния ред на парламента.

Управляващите целят да намалят инфлацията при цените на храните с вдигането на забраната за внос на украинско зърно, изведе като аргумент в защита на решението Кирил Петков, който е сред съвносителите заедно с Делян Пеевски.

"На инфлацията най-големият проблем е инфлацията на храните и ние се опитваме този проблем да разрешим", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков в кулоарите на парламента.

По-рано днес земеделският министър предупреди, че ще има протести на зърнопроизводители, ако забраната бъде вдигната. Вътев каза още, че с него този въпрос не е бил обсъждан.

Кирил Петков обаче твърди, че лично е разговарял с министъра.

"На оперативно заседание в МС това е дискутирано, аз лично говорих с министъра, той има неговите аргументи за зърнения сектор. Но разликата между българския и европейския пазар не може да бъде по-голяма от разликата в транспортните разходи, по-добре да влиза в нашите производители", обясни Петков.

"Много по-важно за нас е цената на олиото, яйцата, месото и храните и инфлацията", добави той.

"Слагаме тежестта на потребителите и цената на храните, вместо да фокусираме върху един сектор, който е най-подпомаганият. По тази тема слагаме на кантара цената на храните вместо един сектор, който продължава да бъде подпомаган", каза Петков по адрес на зърнопроизводителите. "Страхът, че вдигайки тази забрана, цената ще отиде много ниско, не е вярна", категоричен е той.

В пленарната зала се противопостави и лидерката на БСП Корнелия Нинова, която установи, че мнозинството тръгва срещу министъра си.

"От днес, според нас, гърми един сериозен скандал - министърът на земеделието заяви, че никой не го е питал, не е съгласувал, дори не го е информирал за това, което ще решава НС", каза Нинова. И подчерта, че министърът подкрепи протестите срещу правителството.

Соцлидерката поиска Вътев да бъде изслушан в пленарната зала.

"Земеделският министър заяви, че 4 пъти е изразявал становище против в Брюксел. Помоли НС да изслуша аргументите, призова да не вземаме такова решение, защото ще бъде пагубно за България. Очевидно характерът на сглобката е такъв - никой не зачита публичните институции, перфектен пример на паралелна държава и задкулисие", установи тя.

И попита: "Кой го е взел това решение? Ще тръгне ли българският парламент срещу българското правителство? Ще тръгне ли мнозинството срещу тях?"

"Ако министърът има достойнство, днес трябва да напусне правителството, а той изглежда мъж с характер", призова лидерката на БСП.