Ще се наложи преизчисляване на избирателната активност в София на първия тур на местните избори, обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

Той определи като "техническа грешка" разлика от близо 100 000 избиратели в избирателните списъци на столицата, която е била установена днес.

"Броят, който е предоставен от Областната администрация - това явно са били избирателите, които са към изборите, националните, за национален парламент или за европейски парламент, и те са 1 165 955. Впоследствие, с оглед и информацията, която постъпи от Общинската избирателна комисия, с имейл са изпратили вярното число, което е подадено в Централната избирателна комисия, но което явно не е взето предвид при обработването на данните поради техническа грешка - 1 064 705", обясни още Андреев.

Той уточни, че ЦИК ще публикува на страницата са по-малкото, но вярно число и това ще се отрази и на избирателната активност в столицата.

Същият казус е възникнал и в Плевен, каза още Андреев.

Той обяви, че до момента в ЦИК няма запитване от областния управител на Бургас по казуса, пред който е изправена община Несебър, където новоизбраният кмет и двама общински съветници са в ареста за купуване на гласове.

От общо 196 ОИК, които правят втори тур на изборите, в ЦИК изборните си книжа са донесли 150 и се чакат още 46. До вчера в ЦИК са постъпили общо 137 сигнала и 311 жалби, за нарушения за изборния процес. Вчера са постъпили още 140 жалби и сигнали.

"Днес жалби и сигнали продължават да постъпват и те ще бъдат разгледани в близките заседания на ЦИК", подчерта Андреев.