С размяна на заплахи за "поставяне под запрещение" започна пленарният ден, в отзвук от новината за изгонването на 70 руски дипломати за "несвойствени дейности".

Премиерът в оставка спешно да бъде поставен под запрещение и да бъде задействана процедура за освидетелстване, отправи апел към главния прокурор лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Декларацията му от парламентарната трибуна беше провокирана от изгонването на 70 руски дипломати, което оповести вчера Петков. Според Костадинов това решение не е взето от МС, то еднолично взето от Кирил Петков и с това нарушава основния закон на страната.

"За тази негова приумица той няма решение на МС и е взето в отсъствие на министъра на външните работи. Това е рубо погазване на Конституцията, за което той носи персонална отговорност", каза Костадинов. Той констатира, че Петков е опасен за България и нанася непоправими щети за всички българи, а масовото изгонване на руски дипломат и закриването на консулствата у нас е безпрецедентно и е последна мярка преди започване на война.

"Днес премиерът в оставка обслужва чужди интереси, заплашва националната сигурност на държавата, която и без това е разтресена от каскада от кризи", предупреди още лидерът на "Възраждане", като нарече Петков "случаен минувач във властта". "Мотивровката на изгонването на дипломатите беше, че всеки, който защитава чужди интереси, трябва да напусне страната. Кога Кирил Петков и народните представители, които гласуваха предателството на Македония, ще напуснат страната?", попита Костадин Костадинов.

Оказа се, че от "Демократична България" са били информирани за изгонването на руските дипломати, разбра се от репликата на лидера на парламентарната група Христо Иванов. Още снощи пък лидерката на БСП заяви, че нейната партия не е информирана за това, нито коалиционният съвет.

"Решението, за което става дума, не е взето еднолично", разкри Иванов. Обсъждано е на 18 май на МС и на коалиционен съвет", обяви лидерът на "Да, България". Той напомни, че желанието за прилагането на принципа за реципрочност на дипломатическите мисии на двете страни е налице отдавна. "Решението е подкрепено от ДБ, декларира Иванов. И посочи, че от неговата формация са настоявали за това от много дълго време.

"Смятаме, че то е закъсняло, но правилно. Ако някой трябва да бъде поставен под запрещение, това са представителите на "Възраждане", каза от трибуната Христо Иванов.

Настимир Ананиев от ПП пък протестира, че за пореден път са били обидени български държавни институции, предвид заключението, че САЩ са събрали в Мадрид "своите васали". "Не мога да разбера защо нарича президента Радев васал на американците, който бил привикан в Мадрид", иронизира Костадинов депутатът от ПП. И напомни, че заедно с президента в испанската столица са и български министри.

След горещата размяна на реплики и обиди, депутатката от "Възраждане" Искра Михайлова разкритикува председателя на НС Мирослав Иванов, че за пореден път си е позволил да допусне коментари на декларация на група. Това е погазване на правилника, отчете Михайлова и напомни, че и затова беше свален предшественикът му на поста Никола Минчев. Временният председател на НС обаче направи забележки за използването на обиден език и апелите за "запрещение" и по време на изказването на Костадин Костадинов, и по време на отговора на Христо Иванов.