Аз лично 100%, на тези години, след като съм бил два пъти министър и 6 мандата депутат, дълбоко в душата ми си искаше да се отдам на внуците си. Днес се получи нещо интересно - госпожа Нинова не го направи първа, защото ми е противник, направи го, защото е национално отговорен човек. Тя винаги е била и такъв. Това каза Вежди Рашидов в първото си обръщение към депутатите, след като беше избран за председател на 48-ото Народно събрание.

Той беше избран със 139 гласа "за", 73 "против" и 27 "въздържал се", след като Корнелия Нинова обяви, че на последния председателски съвет е сформирано мнозинство около неговата номинация от ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС "Български възход".

Рашидов допълни, че предварително е казал, че е съгласен да поеме поста, само ако има болшинство.

"Колкото и да е къс този парламент, колеги, започнете да работите, защото зима идва и хората ще бъдат много унизени и гладни. Ваше задължение е да се грижите за тези хора. Бъдете близо до тях и чувайте болките им, защото ще изкрещят в един момент! Не е честно три дена да се шегуваме с народа. Парламентът не е Сатиричен театър. Ние сме тук единствено да работим, да спорим и да търсим верния път и да излезем с правилно решение. Да спрем да ръкопляскаме, да се хванем да работим. Когато казаха, че има болшинство, аз не съм безотговорен човек. В името на хората, които желаят парламентът да работи, днес отново ви говоря от сърце и честно. Ще жертвам част от моите останали години в името на българския народ и за никой друг", обобщи Рашидов.

Той допълни, че ще умре на тази земя, която за него е свещена, защото думата "родина" идва от думата "род". 

"А костите на моите родители са в Кърджали, в тази земя, в моите два квадратни метра. Никой няма правото да ми вземе и да ми стъпче тези два квадратни метра. Обещавам, че ще се опитам да работя с всички вас, колкото време имаме. Обещавам да съм консенсусен. Обещавам да се вслушвам в думите ви. Ще ги подлагаме на разисквания… Отново ви моля, намалете ерченето. Не ви помага, пречи. Вие сте мъже и то големи мъже. Намалете липсата на разум, а влагайте повече разум. Пак сте големи, пак сте мъдри, а хората чакат вашите решения! И това е единственото, заради което се съгласих. Накарайте с поведението си хората да ви обичат", обърна се той към депутатите.

Вежди Рашидов разказа, че вчера е разговарял по телефона с футболната легенда Христо Стоичков, който му се е обадил от Маями, плачейки. "И ми каза - върни се бе", добави председателят на НС. 

"Патриотизъм е националната отговорност и нищо друго! Всичко останало е на втори план! Второ, не се дръжте като хора между отделните партии, все едно, че другите са прокажени. Всички тук сте легитимни български граждани! Винаги ми е било на устата да кажа: "Не сатанизирайте една или друга група". Или както с ДПС чувам да казват: "Ние с тях няма това". И те са българска партия, колеги. Не обиждайте българските граждани от турски произход! Не го правете никога! Те са добри хора! Те са истински граждани. Те са строителите от "Строителни войски", които построиха това, което вие наследявате. И днес по всички сгради са отново те!", посочи Рашидов.

Скулпторът намери време и за хумор в речта си, казвайки, че е направил "милионер" известен комедиен актьор, който се въплъщава в образа му.

Председателят на НС подчерта, че от 8 години не пие и не пуши, а когато е пил е предпочитал водка.

"Да ме играеш с уиски – върхът на обидата! И водката е питие! Скъпи приятели, това е в рамките на шегата, но образи се градят така. Аз съм наясно, че от днес нататък почват образите да са градят. Казвам го не за друго - Фейсбук работи. Пазете себе си! Колкото и да работи Фейсбук, работете и вие. Колкото и да не ви харесват, харесвайте себе си! Желая на този парламент искрено: "На добър час, приятели. Бъдете живи и здрави", завърши речта си Вежди Рашидов.