Победата на Реджеп Ердоган и преизбирането му за президент на Турция е от полза за България. Това обяви Вежди Рашидов в предаването "Лице в лице".

По думите му в момента Турция демонстрира симпатии към България, нашият премиер Бойко Борисов пък симпатизирал на Ердоган. Причината българските турци да гласуват срещу Реджеп Ердоган е партийната дисциплина - такива са били указанията от ДПС, коментира Рашидов.

Според него не може да се говори за манипулация на изборите в Турция, дори да е имало такава тя може да измени резултатите до 1 - 2%. Рашидов подчерта, че Турция се намира в сложна обстановка и Ердоган няма друг избор освен да управлява с "тежка ръка".

Ердоган спечели предсрочните президентски избори на 24 юни. На парламентарните избори, състояли се същия ден, Републиканската коалиция, в състава на която влязоха управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие (ПНД), си осигури мнозинство в парламента.

Турският президентски говорител Ибрахим Калън заяви днес, че след 8 юли се очаква президентът Реджеп Тайип Ердоган да обяви състава на новия си кабинет.

Според новата президентска система държавният глава ще назначава министрите. Новият кабинет веднага ще може да започне работата си, тъй като отпада предишното изискване за вот на доверие от парламента.

В кабинета ще има 16 министри, докато досегашният Министерски съвет се състоеше от 23-ма министри.