Хората с турско гражданство у нас са гласували масово за кандидата за президент на основната опозиционна Народно-републиканска партия Мухарем Индже. Това показват данните от предсрочни президентски и парламентарни избори в Турция, цитирани от турските медии.

Снимка: БТА

Индже събира подкрепата на 58.3% от гласувалите турци у нас, докато за Ердоган са гласували само 25.4 на сто. На трето място е кандидатът на "Добра партия" Мерал Акшенер, която е получила 8.6% подкрепа. 

Данните до голяма степен повтарят гласуването на миналогодишния референдум. Тогава турците в България масово се обявиха срещу увеличаването на правомощията на Ердоган.

Турската диаспора у нас е твърде малка в сравнение с Германия, където Ердоган води със смазваща преднина - 65 на сто от гласовете, докато за Индже са гласували само 21.8%.

Индже побеждава убедително в САЩ, Великобритания, Русия, Канада, Китай и др. Ердоган пък е много убедителен във Франция, Холандия, Белгия, Норвегия, Швеция, както и в самата Турция.

По отношение на парламентарния вот картината е почти същата. Опозиционната Народно-републиканска партия е получила 44% от гласовете на турците в България, докато Партията на справедливостта и развитието на Ердоган събира само 21.6на сто от гласовете.

В Германия обаче, където живеят повече от 4 млн. турци, партията на Ердоган печели 55.9% от гласовете, докато Народно-републиканската партия получава само 15.5 на сто.

В Западните Балкани гласуваха за Ердоган

Мнозинството от турските избиратели в Македония - 58,21 на сто подкрепиха на турските президентски избори Реджеп Тайип Ердоган, а неговата Републиканска коалиция спечели 59,25 на сто от гласовете, съобщиа македонският сайт Фактор.

Според предварителните резултати в секцията на турското посолство в босненската столица Сараево за Ердоган са гласували 58,95 на сто от избирателите, а основният му съперник Мухаррем Индже спечели 29,58 на сто от гласовете. На парламентарните избори отново води коалицията около Партията на справедливостта и развитието на Ердоган с 60,28 процента.

В Косово за Ердоган са гласували 57,4 на сто от регистрираните избиратели.

Съперникът на Ердоган Мухаррем Индже от Народнорепубликанската партия получи в Косово 30,6 процента от гласовете. Той печели мнозинство от гласовете в Албания, България, Гърция, Румъния и Сърбия съответно - 49,1, 58,3, 55,9, 41,1 и 63,6 процента.