Ръководството на ДПС се събра в резиденцията на Ахмед Доган на Росенец на заседание, но след няколко часа обсъждане на политическата ситуация, не излезе с решения. Затова пък декларира подкрепата си за президента Румен Радев и по повод вчерашния отказ да подпише указ за служебен кабинет с Калин Стоянов като вътрешен министър.

В заседанието на Централното оперативно бюро е имало и участници, които са се включили онлайн, обяви пред медиите след края му съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, цитиран от БТА.

Още снимки от срещата в "Росенец" вижте ТУК>>

"Колегите от Централното оперативно бюро и аз се отзовахме на поканата за свикване на заседанието на ЦОБ на почетния ни председател Ахмед Доган, имаше и колеги, които се включиха онлайн, така че проведохме много добро заседание, типично в стила на Движението за права и свободи - с дискусия, с дебати. Основното, което направихме днес, е, че обсъдихме актуалната политическа ситуация", посочи Чакъров. "Днес казах, че обсъждахме, не съм казвал, че сме вземали решения", уточни Чакъров.

"Мога да кажа, че това, което обсъдихме и искаме да кажем, е, че подкрепяме и подпомагаме президентската институция като символ на държавността, легитимната държавност в страната за излизане от тази криза. С оглед и на това да бъде допълнена домовата книга, така че да има възможност да се избере служебен кабинет, който да е равно отдалечен от всички", каза Чакъров.

Снимка: БТА

Отчетена е била новата политическа ситуация, задълбочаването на политическата криза и недопускането на конституционна криза. 

"Ние сме за управление без зависимости. Хората в служебния кабинет трябва отговарят и на профила, впоследствие да изпълняват задълженията си като такива в съответните органи", каза още председателят на ДПС и допълни, че важно и другите политически субекти да откликнат на диалога за излизане от кризата.

Снимка: БТА

"Мога да кажа, че това, което обсъдихме и искаме да кажем, е, че подкрепяме и подпомагаме президентската институция като символ на държавността, легитимната държавност в страната за излизане от тази криза. С оглед и на това да бъде допълнена "домовата книга", така че да има възможност да се избере служебен кабинет, който да е равноотдалечен от всички", каза Чакъров.

Снимка: БТА

По-рано днес другият съпредседател и шеф на ПГ на ДПС Делян Пеевски обяви пред медиите в парламента, че заседанието на ЦОБ е нелегитимно, тъй като няма да събере необходимия кворум.

"В мига, в който почетният председател и сегашният друг председател на ДПС се опитаха да откраднат марката на ДПС, те загубиха своята стойност съгласно устава, защото са нелегитимни и двамата. Този орган нищо не може да реши днес. Това са изцяло пиар медийни ходове да създават впечатление, че имат някакво доверие. Доверие не може да има имат. Тези хора първо трябва да попитат своя почетен председател: "Господин Доган, къде са 30-те милиона, които откраднахте от ББР?", заяви още Пеевски.

Снимка: БТА