Като безсмислена седянка определиха Председателския съвет в парламента от ИТН. Най-сюблимният момент от нея бил кавгата между лидера на ПГ Делян Пеевски и съпредседателя на ПП Кирил Петков по повод на Калин Стоянов и как е бил офериран за поста на вътрешен министър по времето на кабинета "Денков", разкри на излизане шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов.

"Кирил Петков и Делян Пеевски се скараха. И Пеевски го попита в прав текст ще отрече ли, че е стоял на задната седалка заедно с Петър Петров от ДАНС, а на предната седалка е бил Калин Стоянов, и са уговаряли Калин Стоянов да е шеф на МВР тогава. И той не отрече. Ето как е бил избран Калин Стоянов. Идете сега при Кирил Петков и го попитайте за кого плаче, при положение че е избирал Калин Стоянов, ние - не", разказа пред медиите Тошко Йорданов.

Да, интервюирах Калин Стоянов, срещал съм се с него в кола, обаче единствената причина е много проста - беше предложен от ГЕРБ, исках да видя дали този човек има възможност да бъде министър на вътрешните работи, каза и Кирил Петков. И припомни, че от ПП-ДБ са поискали оставката на Калин Стоянов, като добави, че страната е станала заложник на вътрешния министър.

Калин Стоянов беше предложен от ГЕРБ, дойде при нас от Мария Габриел. Това, което днес разбрахме, е, че реалният човек, който е бил зад това предложение на Мария Габриел, е Пеевски, заяви Петков относно кабинета "Денков - Габриел". Ако той (Пеевски, бел. авт.) го слага даже като водач на неговата листа, вече всичко става ясно, добави също депутатът от ПП-ДБ, цитиран от БТА.

По-рано по време на брифинга на ГЕРБ и Бойко Борисов заяви, че Калин Стоянов е бил поканен и уговарян за поста по време на "сглобката" от Кирил Петков. Стоянов първоначално отказал, а после приел, като имал условие да остане да управлява МВР задълго. 

Председателският съвет нищо не може да реши, беше една седянка, обобщи Йорданов, цитиран от БТА. 

"Имаше странен Председателски съвет, абсолютно безсмислен. "Възраждане" не дойдоха. ПП-ДБ дойдоха, видяха Делян Пеевски и излязоха. Форматът Председателски съвет означава, че там присъстват представители на партиите, които са с парламентарни групи. Тоест тяхната щуротия - правим среща без Пеевски, отиваме на среща с Пеевски, показва, че там понякога когнитивният дисонанс е водещ", коментира лидерът на депутатите от ИТН.

"БСП заяви, че според тях този парламент и изчерпан и не трябва да се предприемат никакви смени. ГЕРБ знаете какво казаха, нищо по-различно. ДПС искат избори. Ние заявихме нашата позиция, че причината е тази малоумна смяна на Конституцията и в тази ситуация максимално бързо трябва да отворим процедурите, за да изберем двама заместници в Сметната палата, омбудсман, заместник-омбудсман и един подуправител на БНБ, защото (Андрей) Гюров не отговаря за нищо. ПП и там забъркаха каша, издигайки човек, който е в противоречие с правилата. Тоест, евентуално, президентът Румен Радев да има възможност от допълнителни пет човека да избира", добави той коя от партиите каква позиция е защитавала.

Йорданов отново посочи, че причините за създалата се политическа ситуация са промените в Конституцията, отнасящи се до назначаването на служебните кабинети, както и че бързо трябва да бъдат отворени процедурите за попълването на т.нар. "домова книга", от която президентът да избере евентуален служебен премиер.

Попитан дали Димитър Главчев отпада от "домовата книга" с възможни служебни премиери, тъй като не може да се върне на поста председател на Сметната палата, защото е заемал и поста министър на външните работи, Тошко Йорданов отговори: "Ако изпада, изпада. Да са мислили. Няма проблем да изберем и нов председател на Сметната палата".

"Да изчакаме президентът да вземе своето решение", призова от своя страна председателят на парламентарната група (ПГ) на "БСП за България" Борислав Гуцанов.

По думите му "сърцевината на проблема" е, че не може Конституцията да бъде променяна по "такъв безобразен начин". В момента ние берем плодовете, всеки един от нас, на връзката, която беше между "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС, коментира Гуцанов, цитиран от БТА.

На въпрос дали ще подкрепят попълването на така наречената "домова книга", за да може да се избере служебен министър-председател, той отговори, че не може да се подхожда по такъв начин. Нека да изчакаме президентът в следващите няколко дни той да си вземе своето решение, добави Гуцанов.