Фактът, че всички държави в ЕС вече са подали своите териториални планове и се възползват от тези пари, потвърждава, че ние отново се бавим в нещо, което трябва да подпомогне тези региони. Това коментира пред журналисти депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски във връзка с протестите на миньори и енергетици и действията на правителството по приемане на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони и Плана за възстановяване и устойчивост.

И в Полша, и в Гърция, и в Чехия има подобни казуси, но те се възползват от тези средства, за да развият тези региони в друга посока. Никъде в териториалните планове не са заложени конкретни дати, дори в тези решения, които приемаме, винаги се залага датата 2038 г., добави Рибарски, цитиран от БТА. 

"Ние виждаме, че политиката на ЕС по декарбонизация оказва пряко влияние върху тези централи, а именно цената на въглеродните емисии прави в момента тяхната енергия непродаваема. Това са ефектите, които виждаме от тази декарбонизационна цел, която следва цяла Европа. Това трябва да бъде отразено и да бъде намален този ефект именно с тези пари по териториалните планове", добави депутатът.

"Министерство на енергетиката няколко пъти се срещаха с миньори, но когато няма диалог се стига именно до това", коментира Рибарски протестите на миньори и енергетици.

Той посочи, че при тези обсъждания винаги се е апелирало за предложения от заетите в този сектор. "Всеки план, който беше публикуван през годините, защото такива планове са изготвени и по времето на ГЕРБ - получаваха критика", добави депутатът.

Рибарски уточни, че териториалните планове са за намаляване на ефектите, които засягат хората, заети в този сектор. Той посочи, че 2038 г. е годината, определена за извеждане от експлоатация на топлоенергийните централи. "Не трябва да бъркате затваряне с извеждане от експлоатация. В момента няма одобрени териториални планове и комплексът не работи на пълния си капацитет и това е достатъчно, за да покаже ефекта от декарбонизационните политики", отбеляза той.