Всякакво говорене за помирение между президент и правителство и за съставяне на експертно правителство не може да се случи без изчистване на въпросите с корупционните практики във властта. Това е отговорът на държавния глава Румен Радев на предложението на вицепремиера Красимир Каракачанов да се оттегли от поста си в името на диалога между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

Диалогът има смисъл само ако бъде поставен на здрава основа. Това значи по безспорен начин да се изчисти истината за записи, шкафчета, корупционни схеми. Да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението, които са механизмите, водещи до този порочен модел на управление – как да бъдат отстранени, как да се възстанови справедливостта“, коментира Радев пред журналисти в ямболското село Бояджик.

Президентът изрази своята признателност „към всички будни граждани“, които протестират срещу „моралното падение и зависимостите на малцина“ във властта.

По повод коментара на премиера Бойко Борисов, че политическата съдба на България ще се реши на редовните парламентарни избори, Радев подчерта: „Най-тревожното е, че едно управление, което се бори единствено за своето оцеляване всеки ден, не може да преведе страната през тежката здравна и социално-икономическа криза, която се очертава“.

В отговор на журналистически въпрос защо е освободил началника на кабинета си Калоян Методиев, Румен Радев отговори по следния начин: „Искам да благодаря на г-н Методиев за работата му за институцията. Мисля, че с моето решение му давам свободата да разкрие своя потенциал другаде, стига да получи доверието, което аз му гласувах“.

А за намирането на негов заместник „няма проблем“, стана ясно от думите на държавния глава.

"Бояджик е символ на славната българска история"

 

 

Бояджик е символ на славната и нерядко трагична българска история. Символ на непокорния български дух, който се е стремял винаги към свобода, достойно и просветено бъдеще, каза държавният глава в приветствие към жителите и гостите на село Бояджик, съобщиха по-късно от неговия прессекретариат.

В словото си Радев е откроил трагичните събития по време на Бояджишкото клане през 1876 г., както и спомена за българите от Бояджик, останали неподвластни на властта на поробителя, за ужасяващото "кърваво хоро" на избитите впоследствие от башибозука младежи, плачът на децата, оцелели по чудо в прегръдките на своите убити родители. "Такава е цената на българската свобода, на българската независимост, защото именно от пепелищата, от напоената с кръв земя, от хилядите жертви възкръсна България", е посочил президентът.

Той е подчертал, че Бояджик ни дава основания да не гледаме само в миналото и че непоколебимият български дух може не само да променя собствената си история към по-добро, но и историята на света.

Държавният глава е припомнил, че след броени дни страната ни ще отбележи годишнина от рождението на създателя на първият цифров електронен компютър Джон Атанасов, чиито корени са именно от Бояджик.

В знак на признателност към огромните постижения на световноизвестния изобретател е и учредената от президентската институция награда "Джон Атанасов". На 5 октомври т.г. за пореден път ще бъдат отличени млади изтъкнати български учени за своя принос в областта на компютърните науки и информационните технологии.