"Проблемът не е просто в бруталната атака срещу държавния глава. Проблемът е в начина на управление на държавата", това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод записите с негово участие, направени чрез СРС-та, които прокуратурата разпространи.

"Проблемът е и в ръководството, контрола и използването на служби и правоприлагащите органи в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху правовата държава и върху устоите на демокрацията, върху правата на обикновения гражданин. Тук ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първият и най-важният е връзката премиер-прокурор. Вие вече всички знаете кой подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кой е подчинена ДАНС. Пряко на Министерски съвет и директно на министър-председателя. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента и то в грубо нарушение на закона и ако е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби", заяви още той.

"Този въпрос аз го поставих отдавна. Много ясно на срещите аз обявих, че ако искаме да има машинно гласуване, трябва да бъде обявена сега обществената поръчка за закупуване, така че това е действие в правилната посока", отговори президентът на въпрос за решението на правителството да купи 15 000 машини за гласуване за следващия парламентарен вот.

Той говори пред медиите, след като участва в дискусия със студенти и преподаватели в Лесотехническия университет в София, където  отново разкритикува управляващите. Най-вече за кризата с боклука.

"Всяка една индустрия трябва да не вреди на здравето на хората. Очевидно това което става в Бобов дол вреди. Не говоря като експерт. Трябва да има контрол върху боклуците, които се внасят за горене. Водихме ги под RDF, обаче се оказа, че не този за който сме си мислили. Горят се вредни отпадъци. Безогледно се внасят без никакъв контрол. От там трябва да започнем. Кой е отговорен за това, защо са го проспали служби, институции, отговорни фактори, кой е имал интерес. Заради забогатяването на една шепа бизнесмени, страдат всички останали българи. Това е абсолютно недопустимо. Това е пробив в начина на управление на държавата. Това е политическия аспект", подчерта държавният глава.

"Кой е отговорен за това защо са го проспали това нещо служби институции и кой е имал интерес. Ние трябва да горим нашите собствени боклуци, а не да вкараме отвън. В никакъв случай. Ако ги горим, трябва да има всички необходими филтри и инсталации така, че да бъде безвредно", добави Радев.

По думите му демографската катастрофа е най-големият риск за оцеляването ни като нация и първостепенна задача и национална амбиция трябва да бъде да пречупим този негативен тренд. Той подчерта, че това е всеобхватна програма, в която според него са важни три основни направления - образованието, детско здравеопазване и намеса на държавата за подкрепа на младите семейства.

"Има дългосрочни кризи, те ще се развиват след години, те са много по-мащабни и опасни, дори от кризата с водата, като потенциалната криза с нашето образование", каза още президентът.

По думите му, ако кризата в Перник олицетворява провал в сектора, то резултатите от международния тест Пиза за деветокласници, обявен миналия декември, имат същия ефект върху образованието и нашето бъдеще.

"Разликата е само, че водната криза я усещаме веднага, а ефектът от това, което става в образованието, ще носим последствията години напред", посочи Радев.

Според Радев трябва много сериозно да се замислим за кризата в образованието, която ни очаква и допълни, че това означава неконкурентноспособна икономика, нисък стандарт и качество на живот.

"Трябва да вземем решителни мерки, образованието трябва да стане стратегически национален приоритет. Вземат се мерки, те са в правилната посока, но са абсолютно ограничени като обхват, дълбочина, форми и методи и финансиране, за да излезем от това състояние на образованието. Трябва да се работи в много направления - заплащане на учителите, на преподавателския състав, стимули включително и за студенти, за образователната и научна инфраструктура", подчерта държавният глава.