Държавният глава Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен съответно от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Преди да даде папката на академик Николай Денков, президентът отправи остра критика към парламентарната група заради изтеклите записи от националния съвет на ПП, призова ги да върнат неизпълнен мандат, а след това си тръгна без обичайната закрита за медиите среща.

Подобен призив е прецедент за България от 1997 година, когато президентът Петър Стоянов успява в искането си БСП да се откажат от съставяне на второ правителство с мандата на кабинета "Виденов". Така се отваря пътят за предсрочни парламентарни избори, спечелени от СДС.

"Искам да изразя лично уважение към Вас, познавайки Ви в качеството Ви на министър в няколко правителства, както и да изразя пълно разбиране за деликатността на ситуацията, в която се намираме в момента", обърна се Радев към акад. Денков. С това обаче приключиха ласкателствата. 

"Като президент и върховен главнокомандващ, съм пряко ангажиран с националната сигурност и съм призван да браня българската държава. Тук искам да заявя, че точно заради това не е целесъобразно от моя страна да Ви връча мандат след изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на Вашата партия, както и след последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България", каза президентът.

След като подчерта, че връчва мандата само заради законовото изискване да го направи, Радев продължи с критиките към ПП-ДБ:  

"Оползотворяването на мандата е Ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и също така на съхраняване на имиджа на България пред нашите европейски партньори, Ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран". 

От своя страна, акад. Николай Денков посочи пред държавния глава, че България има нужда от стабилно правителство: 

"Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България. България обаче има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи да работи редовно и да взима своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система". 

Снимка: БТА

Денков подчерта, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили, за да се състави редовно правителство, което да постигне целите и задачите, залегнали в тяхната управленска и законодателна програма. 

"Надявам се искрено това наше усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", каза още акад. Николай Денков.

Коалицията има седмица, за да върне изпълнен мандатът на държавния глава. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

 

Докато течеше церемонията с втория мандат, пред сградата на президентството се проведе протест. Той бе организиран от ген. Димитър Шивиков. 

"Да защитим нашия суверенитет, като се съберем на 29 май в 16.30 часа пред президентството и категорично да заявим, че България е свободна, независима и суверенна страна. Не на задкулисието и чуждото брутално вмешателството. Да спрем настъплението на фашизма и политическата разпра", обяви в "Туитър" мотивите за недовлството ген. Шивиков.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Идеята за ротационен министър-председател между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е силно вероятно да претърпи провал след записите от Националния съвет на ПП, които депутатът Радостин Василев огласи преди дни. Първата политическа сила обяви замразяване на преговорите с ПП-ДБ, но не сложи окончателно точка.

"Замразяването на преговорите означава, че те могат да бъдат размразени, преди да им бъде окончателно сложен край. Дали преговорите ще бъдат размразени зависи от това ще има ли извинение към българските граждани, българската администрация, българските учители, офицери, от уважението към нашите партньори към България и нейните граждани", уточни Мария Габриел, която ГЕРБ издигнаха за кандидат за министър-председател.

"Не съм прекъсвал диалога с Мария Габриел и днес разговаряхме", каза преди ден от своя страна кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков.