"Влошаването на средата за сигурност в регионален, глобален план изисква съответно и действия, и вие сте тук от името на България, за да дадете нашия принос като държава, достоен, надежден член на НАТО, член на ЕС, държава, която допринася за гарантирането на мира, сигурността и стабилността". Това каза държавният глава Румен Радев пред българския контигент на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово - КейФОР (KFOR). Президентът проведе среща с командира на мисията на Международните сили за сигурност в Косово генерал-майор Йозкан Улуташ, както и с националния командир на контингента подполковник Бойко Цветанов. Радев подчерта, че без сигурност и стабилност няма и социално-икономическо развитие. Румен Радев е на двудневно посещение в Косово по покана на своя колега Вьоса Османи-Садриу, припомня БТА.

Радев поздрави военнослужещите от българския контингент за това, че са част от операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово и им благодари за професионалния и отговорен начин на изпълнението на мисията. Президентът заяви, че мисията е изключително важна не само за гарантирането на сигурността, стабилността, мира и свободата на придвижване в Косово. Тя има огромен ефект върху сигурността и стабилността на целия регион, включително и за България, подчерта президентът. Той открои колко е крехка средата за сигурност в Косово и даде за пример случилото се в Банска през септември тази година.

Радев изрази задоволството си от представянето на военнослужещите от българския контингент в тази многонационална среда. Той поздрави и командването за усилията, които полага, така че военнослужещите да изпълняват задълженията си по възможно най-професионалния начин при гарантиране на техния живот и сигурност по време на мисия.

Опитът, който трупате тук като култура на съвместно мислене, планиране и действие, е безценен и ние чакаме час по-скоро този опит да го прилагате обратно в България, изтъкна Радев.

В момента се взимат изключително важни решения за бъдещето на нашите въоръжени сили. По думите му няколко са важните неща за решаване, които стоят на дневен ред, като ускоряването на модернизацията. България ще отделя все повече средства за отбрана, каза Радев и подчерта, че от догодина постигаме 2 процента от БВП (разходи за отбрана). Радев заяви, че трябва да се намери възможно най-балансираният начин за влагането на тези средства.

Президентът посочи, че до неотдавна вниманието е било насочено към трите големи проекта за модернизация на въоръжените сили - самолетите, корабите, бойната машина на пехотата. От няколко години от анализите на въоръжените сили за подготовката настоявам да се обърне внимание на много по-евтини малки проекти, но с голямо асиметрично предимство и информационно превъзходство. Малки системи, но с голям ефект в областта на ситуационната осведоменост, посочи Радев. По думите му конфликтите, като войната на Русия в Украйна и случващото се в Израел, са показали много ясно, че огромно значение вече имат евтини, достъпни, комерсиални системи, като дронове, които могат да постигнат огромен ефект във всяка една военна операция.

Той отбеляза, че е изключително важно и страната ни да има средства да го реализира - да имаме безпилотни системи, автономни системи, системи за радиоелектронна борба, за информация за разузнаване, наблюдение.

Радев постави акцент и върху кадровото осигуряване и очерта като проблем тенденцията за намаляването на кадрите. Президентът апелира за аварийни мерки за привличане във въоръжените сили на млади хора с качества, за тяхната професионална подготовка, развитие, реализация и мотивация.

За съжаление това, което очаквахме - светът да бъде едно по-сигурно, спокойно място, не се реализира като очакване. Напротив средата за сигурност се влоши драстично, а това означава, че трябва да отделим необходимото внимание и ресурси, така че да имаме високо подготвени въоръжени сили, коментира още президентът.

Националният командир на контингента подполковник Бойко Цветанов представи пред президента и българския контингент целите и задачите на мисията, както и неговата структура. Той отбеляза, че в момента в базата има 33 души, като преди ден част от военнослужещите са отпътували към България.

Държавният глава Румен Радев връчи почетен плакет в знак на признателност на националния командир на контингента подполковник Бойко Цветанов. От своя страна Цветанов също връчи плакет - този на контингента, на Радев.