Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати днес от австрийския му колега Александър Ван дер Белен в неговата резиденция в двореца Хофбург. Днес започна официалната част от посещението на българския държавен глава, който е във Виена по покана на домакина.

Снимка: AP Photo/Ronald Zak/БТА

Радев беше посрещнат с официални почести, преди с Ван дер Белен да проведат разговор на четири очи. След това двамата дадоха обща пресконференция.

Снимка: AP Photo/Ronald Zak/БТА

Австрийският президент оцени високо политическите връзки, дипломатическите отношения, които бележат 140-годишен юбилей и икономическото сътрудничество, благодарение на което търговският стокообмен е достигнал 1,3 милиарда евро, като изрази готовност за още по-тясно сътрудничество в различни икономически отрасли, предаде БТА.

Българският президент подчерта в изявлението си, че макар и за първи път да е на посещение в Австрия, с колегата му го свързват дългогодишни контакти в многостранни формати, а и при посещението на Ван дер Белен в България през миналата година са установени общи виждания по редица въпроси от двустранен и международен интерес. Радев благодари на своя домакин за ползотворното икономическо сътрудничество, обхващащо важни отрасли каквито са телекомуникациите, новите технологии и други. Особено внимание българският президент отдаде на интензивното сътрудничество в сферата на сигурността, за защита на границите, за овладяване на миграцията, за борба с наркотрафика, трафика на хора, тероризма и организираната престъпност.

Снимка: AP Photo/Ronald Zak/БТА

Двамата политици взеха отношение и по важни международни проблеми. Единият от тях беше отношението към Русия и наложените санкции.

"Затоплянето на отношенията в последно време е обнадеждаващо, но това не е достатъчно за промяна на санкциите, необходимо е процесът да се следи в неговото развитие", каза , заяви Ван дер Белен.

Радев пък се изказа за намиране на дипломатически път за решаване на конфликта.

"Ако Европа има амбицията да играе важна роля на световната сцена й е необходима стабилност, която не може да стане без диалог с Русия", заключи българският президент.

Снимка: AP Photo/Ronald Zak/БТА

Двамата политици отделиха особено внимание на значението и на Дунавската стратегия, която засяга 14 държави, някои от които са извън ЕС. Ван дер Белен изрази надежда по време на председателството на Хърватска идната година да се засили сътрудничеството между дунавските страни с проекти в инфраструктурата, транспорта и туризма. Повече комуникация, информация и кооперация пожела българският президент по този проблем,тъй като макар и без бюджет общата перспектива ще обедини усилията на държавите.

Засегнат беше и проблемът с мигрантския поток. Румен Радев подчерта ролята на България като външна граница на ЕС за овладяване на мигрантската криза и изказа желание ЕС да разработи пътен план за държавите със сухопътна граница.

По въпроса за разкриване на процедурата по присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС Ван Дер Белен отбеляза, че съществуват културно-политически въпроси, които трябва да се изяснят, но това не бива да спира пътя на присъединяване. Радев подчерта, че България е сред страните, които най-силно подкрепят Македония за присъединяване към ЕС и НАТО, но подкрепата не е безусловна, а ще бъде оказана при ясни условия за история и език.

Снимка: Прессекретариат на президента

Българският гост и австрийският домакин изтъкнаха вековното културно сътрудничество между двете дунавски държави, които е факт и днес, Радев подчерта ролята на Австрия като място за получаване на висока квалификация на хиляди български студенти и на Виена като столица на световната култура, привличаща изтъкнати български културни дейци.

Двамата държавници са обсъдили нови възможности за охрана на държавите, които са външни граници на ЕС. Румен Радев благодари за австрийската подкрепа в работата на ОИСР и за приемането на България в Шенгенското пространство.

Официалната програма на българския президент включва разговори с федералната канцлерка Бригите Бирлайн и с председателя на долната камара на парламента Волфганг Соботка. След това довечера българската делегация ще отпътува за България.

Вчера Румен Радев и съпругата му се срещнаха с представители на българската общност. Той поздрави нашите сънародници, подчертавайки, че поколения българи изграждат доброто име и авторитета на националната ни общност в Австрия.

Държавният глава оцени високо факта, че българите не забравят корените си и съхраняват националното си самосъзнание. И запозна присъстващите с идеята си за въвеждане на индивидуална конституционна жалба в България, което би допринесло за необратимостта на демократичните процеси в България.

"Австрия е родината на конституционния съд и мисля, че реализирането на тази идея е важно за създаването на по-организирано и силно гражданско общество и в България", подчерта президентът, който днес има среща и австрийския Конституционен съд.

"Тъй като голяма част от сънародниците ни вече трайно са се установили и живеят извън България, и българите с двойно гражданство в Европейския съюз трябва да имат право да се кандидатират за народни представители и за президент, с каквото в момента не разполагат", каза още Радев.

И добави, че българските институции трябва да се стремят да стимулират и приобщават българите зад граница към обществените процеси у нас.