Президентът ще обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат на първата по големина парламентарна група ГЕРБ - СДС след конституирането на 48-ото Народно събрание на 19 октомври. Това съобщи самият Румен Радев пред журналисти, след като участва в церемонията за празника на бойната авиация.

Той не отговори в конкретика дали трябва новият парламент да бъде открит с онлайн реч на украинския му колега Володимир Зеленски. 

"Що се отнася до обръщението на президента Зеленски, имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на българите", заяви Радев.

По въпроса за недопускането на руската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде гост заедно с другите дипломати на церемонията в парламента, Радев направи уговорката, че това са правомощия изцяло на Народното събрание да реши кого да кани. Но не спести критики по повод разигралия се спор между партиите.

"Но нали разбирате, че е унизително политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства, или не на откриването на НС", каза Радев. 

Президентът заяви още, че "трябва да бъдем оптимисти, защото българският конституционен модел се крепи изцяло на парламента", коментира той и добави, че ако политическите сили не съумеят да направят компромиси, отиваме на избори.  Според него опциите са дали ще се сформира кабинет "на всяка цена и много компромиси и риск от бърз срив, или отиваме на избори". "Защото ако няма редовно правителство, няма да има и Народно събрание, а България има нужда от работещ парламент", каза още той. 

Президентът призова политическите сили в 48-ото Народно събрание да използват времето до връчването на първия мандат за конструктивни разговори и възстановяване на диалога и в най-скоро време да върнат фокуса върху "проблемите с бедността, цените, бюджета и защитата на социално слабите".

Снимка: БТА

"Дадох повече време на партиите, за да се отдалечат от предизборната риторика, да има диалог и ги призовавам да използват това време разумно. Хората не дадоха изрично подкрепата си само за една партия, няма да има лесна коалиция", добави той.

Вижте снимки ТУК

Президентът съобщи още, че по време на политическите консултации с парламентарните партии ще постави въпроса за това какво е тяхното виждане за обезпечаването на въздушния суверенитет на страната по повод настояването на служебния кабинет да бъде закупен междинен изтребител, докато пристигнат новите Ф-16. 

"На предстоящите консултации ще търся отговори от партиите и по въпроса какви решения предлагат за въздушния ни суверенитет, защото още години няма да имаме ексадрила Ф-16, а МиГ-овете ще се приземят догодина", каза Радев. Като напомни, че още редовното правителство през юни е изпратило запитванията до няколко държави. Служебното пък ще изготви проект за инвестиционнен разход и ще го внесе в парламента, ако има изгодна оферта, обяви Румен Радев. Но категорично подчерта, че окончателното решение ще вземе само на Народното събрание. 

Той не се съгласи с критиките на политическите сили към назначеното от него правителство да правят постъпки за купуване на междинен изтребител на лизинг.

"Крайно време е да осъзнаем, че в Европа бушува война. Как предлагаме да охраняваме небето си? Знаете кои политици оставиха България без самолети - питайте тях", каза Радев.

Снимка: Булфото

По повод замесването на страната ни със споменаването й като маршрут на камиона, взривил се на Кримския мост, държавният глава подчерта бързата реакция на държавата срещу това да бъде замесвано името на България в терористични акции. "Искам да поздравя службите и правителството за бързото изясняване на случая и категоричния отговор", коментира Радев. 

"България е суверенна държава и нашите институции трябва да пресичат категорично всякакви опити нашата територия и името на България да бъде замесвано в терористична дейност", каза Румен Радев.

"Не е толкова опасно да се управлява със служебен кабинет, ако той си върши работата, както трябва, както виждате, овладя ръста на горивата", отвърна Радев на опасенията, че може да не се състави редовен кабинет. "Има една здрава основа, върху която да стъпи следващото правителство. Но зависи изцяло от това дали партиите ще покажат отговорност към истинските проблеми на българите", добави той.

Относно влизането ни най-сетне в Шенгенското пространство, Радев прогнозира: "Първите оценки са положителни, нека изчакаме окончателния доклад".

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния караул и отдаде почит пред Паметника на летеца по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили. Той благодари на ВВС, че отстояват суверенитета на България. "Те са ярък пример за мъжество, себеотрицание и родолюбие", каза за българските летци летецът Радев. И добави, че неслучайно, в знак на почит към техните подвизи "нашите предшественици поставят този паметник на метри от НС, за да напомнят на народните избраници колко важна е бойната авиация", заяви върховният главнокомандващ.

Снимка: БТА