Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по старому, като се вихри безнаказаност и беззаконие. Възстановяването на държавността у нас минава през възмездието, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Асеновград, помолен да коментира диалога си с министър-председателя и цитиран от пресцентъра на президентството.

Не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. На това трябва да се сложи край, но това няма да стане с мълчание, със спиране на говоренето по тези теми, а с разнищване и прочистване, заяви Румен Радев. Той посочи, че за справяне с проблемите са необходими разкрития, конфискация, връщане на пари.

"Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи и както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица", посочи Румен Радев. По думите му компетентните институции няма да могат да мотивират своето бездействие ако медиите продължават да ги изпреварват с разкрития за корупция.

"Според мен проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци. Не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорупционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици и дори да го правеше, той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото. Истинският проблем на премиера е, че безконтролността на управлението генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки", посочи Румен Радев. Той призова за въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци.

Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и това се дължи на безконтролното управление и безнаказаната корупция, но има важни теми, по които съгласието е наложително, заяви държавният глава и като такава тема открои привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето. Румен Радев посочи, че за целта е имал ползотворни разговори с федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер при посещението му у нас през април тази година.

Във връзка с възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия президентът бе категоричен, че това не може да бъде цената на неговото мълчание. Той отбеляза, че дори и безвъзвратно закъсняла, тази стъпка е важна и тя трябва да бъде подкрепяна.

"Премиерът пое личен ангажимент към мен за възстановяване на Висшето военновъздушно училище, който изпълни в кратък срок, за което му благодаря", заяви Румен Радев. Той обаче подчерта, че подобни политики трябва да се водят по убеждение на самото правителство, а не в резултат на намеса от страна на президента.

Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, намеса за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно. Това президентът Радев каза в отговор на въпрос за изказването на посланика на Турция у нас, свързано с "по-ефективно изучаване на турски език в България". Румен Радев посочи, че е взел своеобразно отношение по темата, като с присъствието си вчера е подкрепил състезанието по правопис "Пазим езика си", което е по инициативата на съпругата на президента - Десислава Радева, и чийто финал се състоя вчера.

Румен Радев бе в Асеновград по повод на празника на града (на снимката). Той прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк и поздрави асеновградчани.