За броени дни драмата с умъртвените овце и кози в Странджа се превърна в политически скандал.

От БСП поискаха оставката на земеделския министър Румен Порожанов заради евтаназираните овце и кози в селата Воден и Кости, където беше открито огнище на чума по дребните преживни животни. За тях действията на властите са неадекватни и незаконни. Корнелия Нинова дори предупреди, че държавата може да бъде осъдена да плати големи суми, ако ощетените стопани заведат искове, каквото намерение имали някои от тях.

От СДС смятат, че оставка трябва да подаде директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев с аргумента, че за пореден път ръководената от него служба върви след събитията.

У нас има около 1,3 млн. овце и кози. От тях около 300 хиляди са в областите Ямбол и Бургас, а в засегнатите седем общини на тяхна територия - близо 30 000. От тях до момента евтаназирани са 4000 животни.

Министерството на земеделието защити с текстове от Закона за ветеринарното дело действията на ветеринарните лекари. От ведомството посочиха още, че не се налага създаването на Централен епизоотичен съвет, тъй като не става дума за зараза, която е опасна пряко за здравето на хората. Към момента в агенцията се смята, че чумата е проникнала в страната при нелегално транспортиране на заразено животно от Турция.