"Пандемията от коронавирус засегна всички обществени процеси през изминалата година. Това бе годината на лекарите и медицинските специалисти, които не само положиха огромни грижи за запазването на здравето и живота на българите, но и със своите експертни становища влияеха върху всички сфери на обществения и политически живот". Това каза президентът Румен Радев, който сартира консултации за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани.

Вижте снимки

Днес в президентството държавният глава обсъди готовността на страната ни за избори с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и ръководителя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

"Вие неведнъж сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да започнем да живеем с коронавируса, включително и да организираме и проведем избори. Провеждането на избори в такава обстановка е предизвикателство както за властите, така и за здравната система, защото изисква отчитането на редица фактори, планиране и организиране на редица здравни мерки. Такива избори се проведоха в редица държави, така че има международен опит", обърна се той към тях.

 

Снимка: БТА

"Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите, така и тяхното здраве", допълни Радев.

Той иска от здравните власти да чуе какви са прогнозите за развитието на пандемията; в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране; какво движение се очаква на броя на карантинираните хора; какви здравни мерки се предвиждат не само за изборния ден, но и за предизборната кампания, както и как виждат да гласуват хората под карантина и в изолация.

Румен Радев призова да се оставят на заден план политическите аспекти, за да се изяснят възможно най-пълно медицинските аспекти на развитие на пандемията.

Снимка: БТА

"Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация". Това докладва здравният министър Костадин Ангелов пред президента Румен Радев.

Ангелов обясни, че ще се мисли как да гласуват хората под карантина. Възможна е отмяна на карантината за час-два за поставени под изолация, за да могат да гласуват на изборите. По думите му е важно и да се гарантира безопасността на всички служители, ангажирани с провеждането на избори.

Професор Ангелов увери, че ситуацията се следи и ако трябва, протоколът ще се актуализира в движение.

"В интерес на всички български граждани е да осигурим провеждането на безопасни и честни избори. Това няма да е никак лесна задача. За да бъдем толкова внимателни има няколко причини", обясни доц. Кунчев.

Снимка: БТА

По думите му едната причина е доколко ще запазим положителната тенденция на спада на заболеваемостта.

"Изчакваме и влиянието на изминалите празници, което вероятно ще повиши леко броя на заразените, въпреки че общото ми мнение е, че мерките като цяло се спазваха", заяви доц. Кунчев.

По притеснителна обаче е появата на новите два щама - от Великобритания и Южна Африка. "От значение е и натрупването на контингент на преболедували и имунизирани, колкото повече такива хора имаме, толкова е по-малък терена на вируса", обясни доц. Кунчев.

В срещата участва също вицепрезидентът Илияна Йотова, която коментира, че от 28 февруари до 28 март - законовият срок за кампания, страната ни ще трябва да решава три много важни дейности.

Продължаващата грижа за разболели се, тестване на хора. От друга страна, ще трябва да продължи организацията по ваксинирането на хората, отбеляза Йотова и постави въпроса колко е заявената квота и в какви срокове, от фирмата, с която вече има договор, колко се очакват от "Модерна" и в какви срокове, и дали има контракт с "Астра Зенека".

Йотова акцентира и върху важността на организацията и кампанията на самите избори. За тези три дейности ще е необходим огромен държавен ресурс, коментира вицепрезидентът. Каквито и промени да има, не съм убедена, че е добра идеята план за действие за този един месец да бъде изваден в последния момент, защото хората имат нуждата от спокойствие и самочувствие, че са взети всички мерки, за да могат да упражняват правото си на глас, а от друга страна, да се чувстват спокойни за здравословното си състояние, посочи вицепрезидентът.

Тя постави и въпроси във връзка с количеството ваксини и реда на ваксиниране на различните групи хора.