Президентът Румен Радев призова македонския президент Георге Иванов да възстанови по възможно най-бързия начин така важния диалог между институциите в такъв критичен момент за страната, за да се избегнат всякакви възможности да бъде стопиран процеса на евроатлантическа и европейска интеграция на Република Македония. Радев каза това на съвместна пресконференция с Иванов, който е на посещение в България.

Президентът на Македония Георге Иванов направи снощи обръщение към нацията, в което заяви, че няма да подпише споразумението с Гърция за новото име на страната. В Скопие по-късно се проведе протест пред парламента във връзка със споразумението за името, на който демонстранти скандираха "Едно име имаме - Македония" и "Оставка" и пееха патриотични песни.

Днес премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева отказаха да проведат срещи в София с македонския президент Георге Иванов. "Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещото развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос", посочиха по този повод от Министерския съвет.

Българският президент Румен Радев е призовал днес президента Иванов да бъде не само участник, но водач в този диалог в Македония, защото това е важно условие за постигане на обявените стратегически приоритети от Република Македония - членство в ЕС и в НАТО.

Няма да крия, с президента Иванов имахме тежък разговор. България е силно обезпокоена от ескалацията в нашата съседка от изминалия ден, от скъсването на диалога между институциите в един такъв критичен за Република Македония момент, коментира българския държавен глава. Той добави, че залогът в момента е много голям, той е не само за Република Македония, за Гърция, а и за целите Балкани и за цяла Европа.

Приветстваме усилията за намиране на решение на казуса с името, защототова е важна стъпка по пътя на евроатлантическа и е вропейска интеграция на съседите ни, която подкрепяме, каза президентът Радев. В същото време осъзнаваме, че това е сложен и продължителен процес, пораждащ вълнение и в Република Македония, и в Гърция, но той е важен като казус, защото засяга не само интересите на двете държави, а и на други страни като България, затова има регионално и европейско измерение, посочи Радев.

По въпроса за нашето отношение към предложения компромисен гръцко-македонски вариант, президентът Радев коментира, че от признаването на Република Македония през 1992 г. до днес нито едно българско правителство не е формулирало конкретни условия и претенции към името и в резултат този казус не присъства нито в политическата декларация между България и Република Македония от 1999 г., нито в договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година.

В същото време Република Македония, която се предлага да носи името Северна Македония, се намира на югозапад от София и на запад от Пирин. Налице са географски реалности и исторически обременености, които ни задължават в тази ситуация да бъдем изключително внимателни и да следим и да преценяваме не само изхода от преговорите между Република Македония и Гърция, но и най-вече изпълнението на договорните ангажименти в двустранните ни отношения, които трябва да придобият необратим характер, заяви държавният глава.

Той изтъкна, че България е държавата, която най-силно подкрепя евроатлантическата и европейската перспектива на Република Македония, така че приемаме резултатите от преговорите между Гърция и Македония най-вече и доколкото те премахват важни пречки по пътя на този интеграционен процес. Но трябва да е ясно, че основният залог за нашата подкрепа е стриктното спазване на постулатите от политическата декларация от 1999 г. и, най-вече, чл. 11 от договора за приятелство от 2017 г..

Според него двете държави се задължават да нямат неприятелски действия една спрямо друга, да не използват териториите си за организации, които водят сепаратистки дейности, да нямат териториални претенции една спрямо друга и да неутрализират недобронамерена пропаганда, насочена към омраза и насилие, заяви българският президент. По думите му стриктното спазване на всички клаузи на този договор е не само гаранция за защита на българския национален интерес, но и необходимо условие за безпроблемния път на Република Македония към Европа.

От своя страна президентът Георге Иванов припомни усилията на Македония за членство в ЕС и НАТО, пречките по пътя, като коментира, че се търси решение, но по думите му то не трябва да променя македонската конституция.

Вчера имах възможността за първи път да видя този договор, заяви Иванов за договора с Гърция за името, като повтори позицията си, че реализирането на стратегическите цели на Македония не трябва да бъде алиби за "лоши и вредни договори" срещу Македония. Той се надява, че ще има разум и ще се стигне до взаимно решение, а не ултиматум срещу Македония. Иванов се надява, че каквото и да стане с този договор, отношенията на приятелство, сътрудничество и доверие с България ще продължат. По думите му договорите се сключват, за да се уважават и той се надява, че постигнатото с България, който и да бъде на власт в Македония, ще му бъде задължение.

В отговор на въпрос македонският президент Иванов настоя, не е гонил премиера Заев от кабинета си, а не е бил запознат с представения му документ и затова срещата е била кратка. Защо аз трябва да легализирам този документ, коментира Иванов, според когото президентът е бил изключен от процеса на подготовката му. Не приемам квалификации, че преча на стабилността в региона, коментира Иванов.

Той благодари, че посещението се осъществява в много чувствителен за страната му момент, но по думите му в такива моменти се познават истинските приятели.

Иванов изтъкна подобряването в двустранния климат с подписването на договора за приятелство с България. Имаме нов дух между страните ни, посочи Иванов, според когото това е също позитивен пример за разбирателство за другите балкански държави. Македонският президент благодари, че като председател на Съвета на ЕС България е върнала региона в дневния ред на Съюза. Както и президентът Радев, Георги Иванов посочи, че резултати от подписания с България договор вече се наблюдават в двустранното икономическо сътрудничество, в туризма, инвестициите.

На въпрос за евентуални проблеми от договора между Гърция и Македония, президентът Радев коментира, че се нуждаем от твърди гаранции, че договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан между Република Македония и България, ще остане абсолютно в сила и когато насреща имаме Република Северна Македония.

Договорът между Република Македония и Гърция налага промяна в македонската конституция. За нас това означава Република Македония да продължи да спазва своя ангажимент за тълкуване на конституцията, така че тя да не се превърне в основа за намеса във вътрешните работи на съседни държави, каквато е България, с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония, посочи Румен Радев.

Двамата президенти бяха попитани и за отказаната от премиера Борисов среща с президента Георге Иванов. Президентът Иванов каза, че е бил изненадан и добави, че това е решение на премиера и негова отговорност. Той не е само премиер на България, но и на страна, председателстваща ЕС. С този негов жест той взема страна, смята Иванов.

Мисля, че когато призоваваш другия да води диалог, ти самият не трябва да бягаш от него, беше коментарът на президента Радев. Той добави, че се надява нашите приоритети за Западните Балкани "да не се сведат само до прегръдките".Трябва да покажем лидерство и отговорност в трудни моменти, а не да абдикираме от проблемите, добави Румен Радев.

Президентът Радев отбеляза, че визитата на македонския държавен глава е било договорено още през февруари да бъде в края на българското европредседателство като израз на подкрепата на България за европейската и евроатлантическа перспектива на съседната държава. Радев отчете, че за последните 4 месеца това е тяхна трета среща, което, по думите му, ясно показва общото желание за интензивна работа за задълбочаване на двустранните отношения.

Радев благодари на президента Иванов за изпълнения му ангажимент за участие на представителна рота от македонската армия на парада в София на 6 май. Президентът определи това като важни знаци за отношенията, които трябва да продължават.