120 секунди продължи срещата на президента на Македония Георге Иванов с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, които дойдоха във вила Водно да го информират за договора с Гърция за името на Македония, съобщават македонските медии.

Иванов попитал Заев и Димитров имат ли писмено договора за името. След като получил положителен отговор, президентът казал на Заев и Димитров, че не е необходимо да продължават срещата, научават медиите от кабинета на президента.

По-късно днес президентът ще се обърне към гражданите, предаде агенция МИА.

Вчера стана ясно, че Македония и Гърция са постигнали напредък в преговорите за решаване на спора за името и то ще бъде Република Северна Македония. Договорът за новото име вероятно ще бъде подписан в през уикенда в Преспа.

Премиерът Заев обяви, че договорът ще бъде разгледан утре на заседание на правителството и ще бъде представен пред всички значими политически субекти.

Правителствената пресслужба на Македония съобщи, че Заев и Димитров са направили "конструктивен опит за представяне и дискусия по съдържанието на договора, но президентът го е прекратил и е напуснал срещата, отказвайки да разговаря за ползите от този исторически договор за македонското бъдеще".

Правителството на Република Македония призова всички политически фактори да се обединят около националните приоритети и да дадат подкрепата си за просперитета на гражданите и за приемане на Македония в НАТО и ЕС.

След това срещата на македонския премиер Зоран Заев с лидера на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски също продължи само няколко минути.

Мицкоски каза, че Заев му е предал текста на "споразумението за капитулация", с което е поставил опозицията пред свършен факт. ВМРО-ДПМНЕ тепърва ще го анализира, ще се консултира по него с религиозните общности, с академията на науките, с различни обществени кръгове, заяви опозиционният лидер.