Европейската интеграция на Република Северна Македония изисква не опити за влияние и натиск чрез трети страни, а постигането на реални резултати в двустранния диалог с България. Това заяви президентът , съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Открити сме за партньорство и очакваме неотклонна политическа воля от страна на политиците в Северна Македония, която да насърчи работата на експертно ниво и да докаже, че добросъседството между нашите две държави е реалност, е заявил президентът Радев.

България никога не е оспорвала демократичното право на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, но не може идентичността на една държава да се гради върху омраза към друга, особено към братска страна, е посочил още президентът. Румен Радев е отбелязал, че България принципно и последователно подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но не може да допусне внасянето на нерешени двустранни въпроси в ЕС.

Българското общество е изключително чувствително към сигналите, които излъчват държавните институции в Република Северна Македония по отношение на двустранните отношения, е посочил още президентът.

Според държавния глава изоставянето на езика на омразата към България в югозападната ни съседка, в обществените медии, промяната на съдържанието на учебниците, в работата на научни институти и надписите на исторически паметници и в музеи, ще бъде реален принос в изграждането на добросъседски отношения. Румен Радев е призовал за активен двустранен диалог на всички равнища между България и Република Северна Македония, в който в дух на доверие и разбирателство, да бъдат търсени работещи решения.

Обща е била позицията, че приятелството между гражданите от двете страни трябва да бъде трайно установено и на междудържавно ниво. "Между нашите граждани няма омраза. Имаме дълг към бъдещите поколения да затворим спорните въпроси", е заявил Владо Бучковски и е призовал сътрудничеството между България и Република Северна Македония да продължи да се развива в области от взаимен интерес като икономиката, транспорта, туризма, образованието и науката.