Моята идеология е, че всяка страна, външна граница на ЕС, трябва да се стегне, да й се помогне, ако трябва. Не виждам защо Виктор Орбан го тревожи, че "Фронтекс" иска да го наблюдава. Ако се справи добре ще получи само аплодисменти.

Депутатите от ГЕРБ в Европарламента се обявиха срещу санкциите на Унгария. Днес Каракачанов, Симеонов и Димов поставиха на обсъждане това - ако един ден се стигне до решение срещу Унгария, ние като правителство да се обявим срещу това наказание.

Няма драма, заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Водим достатъчно твърда политика с мигрантите. Надявам се Унгария и ЕС да не допуснат мигрантска криза, допълни премиерът.

"Всеки отговаря за собствената си страна. Когато искаш да си член на ЕС, имаш отговорности. На България се дадоха пари, за да охранява границите. Били сте на границата ни, предпазните ни съоръжения вече са добре укрепени. За мен "Фронтекс" е повече, за да отстоява правата на мигрантите, но в същото време в докладите си отразяват коя държава си спазва споразуменията", обясни министър-председателя.

Всички казват, че България се справя много добре", категоричен е Борисов.

"Днес няма такава точка" - така премиерът Бойко Борисов коментира в Залцбург инициативата на "Обединени патриоти" България да се обяви против евентуални санкции на ЕС срещу Унгария заради нарушения на правовия ред, на независимостта на съда и на разпоредбите за усвояване на европейски фондове.

"На оперативните заседания се поставят точки, които да разгледаме, те нямат правна стойност", подчерта Борисов.

Патриотите искат позиция на кабинета в подкрепа на Унгария

Той подчерта, че темата няма да се обсъжда днес или утре.

Премиерът уточни: "В края на оперативното заседание колегите Симеонов и Каракачанов поставиха на обсъждане ако един ден, според мен това ще стане след около 2 години, се стигне до решение срещу Унгария, ние като правителство, както казаха и в парламента нашите парламентарни групи, да се обявим срещу наказанието срещу Унгария в частта за отнемане на право на глас".

Той призна, че не приема напълно начина, по който "Фидес" управлява в Будапеща: "Аз съм категорично против затварянето на университети (става дума за Централноевропейския университет, с който Виктор Орбан води битка), дали им харесва на колегите в Унгария, или не, но аз съм казал на Виктор - той трябва в някои отношения да направи корекция в своите политики".

Борисов заяви, че "по отношение на мигрантите България води най-твърдата политика" и даже щяло да има питане в ЕП защо връщаме хора на Турция. Министър-председателят обаче беше категоричен, че нарушаване на правата на търсещите убежище не трябва да се допуска.

Министър-председателят отново подчерта позицията на България по темата за миграцията. "Моята идеология в случая е, че всяка една страна на външна граница, трябва да има политическата воля, да направи своите инвестиции, както ние, и да ограничи до минимум нелегалната миграция", каза премиерът Борисов и припомни мерките, които предприе страната ни - с изграждането на възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция, изпращането на екипи на Фронтекс по границата, закупуването на модерна техника, която следи за незаконно преминаване на българска територия и усилената работа на гранична полиция и армията. Той допълни, че сега европейските лидери работят усилено по споразуменията с трети страни докато преди години са били скептично настроени. "Споразумението с Турция преди се приемаше като ерес, докато сега има доклад, докъде сме стигнали", каза още премиерът Борисов.