Няма български емигранти, нека да е ясно, че България, за разлика от други страни, е член на ЕС и българските граждани са граждани на Обединена Европа. И свободата на движение е тяхно право, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, попитан как ще коментира изказване на президента Еманюел Макрон по отношение на българите във Франция.

Вижте как гласува Румен Радев >>

Президентът Радев коментира, че външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана предизборно за евтин вътрешнополитически пиар от която и да е страна.

Имал съм много разговори с президента Макрон, обсъждали сме различни теми, но той съвсем ясно и отчетливо заяви своите амбиции за европейско лидерство, които ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене, защото то остава съмненията за чертаене на нови разделителни линии, коментира Радев.

По думите му, в европейската политика е недопустимо да се лепят национални етикети. От друга страна, подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не се отива към непремерени официални реакции, изтъкна Радев. Той отбеляза, че отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество, и ако има някакъв проблем между нас, изобщо не е този.

По думите на държавния глава, за нас е много по-важно да имаме френската подкрепа по стратегически въпроси като пакета "Мобилност", Шенген, механизма за сътрудничество и проверка, постмониторинговия механизъм на ПАСЕ, подкрепата за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС. И дали имаме подкрепата на Франция, ако я нямаме какви са причините, дали е недостатъчна работа тук в страната, или липса на силна дипломация, която да отстоява нашите постижения и нашите интереси навън, коментира Румен Радев.

Попитан дали се е запознал със стенограмата на ВСС за избора на нов главен прокурор, президентът Радев коментира, че публикуваният документ е много обемист и неговият екип го разглежда.