"Очаквам правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности според заявеното от нас и българските данъкоплатци няма да дават парите си на халос", това заяви пред журналисти президентът Румен Радев по повод договора със САЩ за закупуване на изтребителите F-16, след като присъства на Националното тактическо учение "Ответен удар 2019" на полевия учебен полигон "Ново село".

"Всяко едно "мърдане" надолу и орязване на този пакет вече води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета", коментира още държавният глава.

"Всеки момент очаквам параметрите на предложението на американската страна. Правителството многократно декларира, че ще постигне разумна цена, близка до определената от Народното събрание, че ще има разсрочено плащане и офсет и индустриално сътрудничество, и високи бойни способности", добави Радев, цитиран от БТА.

"Най-важното в този проект, което често се пропуска, и не се разбира докрай е, че не самият самолет е най-важното в проекта, а цялостният хомогенен пакет е важен. Той се състои от самолета, оборудването, въоръжението, допълнителното оборудване към самолета, наземното оборудване, което е огромно и обучението на личния състав. Българските ВВС и Министерството на отбраната разработиха един много добър хомогенен пакет, максимално "изстискан", на минимум, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета", уточни президентът.

Той съобщи, че има уверение, че до седмица ще бъде внесен в Министерски съвет и проектът за искане на оферта за модернизация на Сухопътни войски за бронираната бойна машина.

Снимка: Прессекретариат на президента

"Оттук нататък трябва да бъдем много гъвкави. Искам да подчертая, че трябва да се изпълнят добрите намерения, които бяха многократно обявявани и тиражирани за силно индустриално сътрудничество. Всеки проект трябва да води до полза не само за Въоръжените сили, а и за цялото общество. С началника на отбраната и командира на Сухопътни войски обсъждахме хода на проектите за модернизация на армията. Движат се, но закъсняхме много. Имахме няколко заседания на КСНС със съответните решения проектите да вървят заедно. Това беше изключително важно решение, което се наруши. Ясно е защо - защото парите са ограничени. Трябва да се търси най-доброто възможно във финансово отношение и за трите вида въоръжени сили. Все пак е добре, че най- сетне проектът за корабите тръгна. Беше изпратено искане за оферта. Вече има отговори. Чака се решението на определената комисия", каза още Радев.

Снимка: Прессекретариат на президента

Той даде висока оценка на учението "Ответен удар 2019" и поздрави участниците в него, предаде БТА.

Снимка: Прессекретариат на президента

"В една съвместна операция в коалиционен формат най-важна е добрата комуникация, координация и взаимодействие, общи тактики и процедури", каза Радев и подчерта, че демонстрациите днес са били с изключително висока динамика, голяма точност и много добра координация.

Снимка: Прессекретариат на президента

Главнокомандващият и другите гости на учението наблюдаваха съвместни действия на многонационалния усилен батальон. Демонстрацията включваше отработването на различни тактически бойни действия от усилен механизиран батальон от три механизирани роти от военнослужещи с осигурена авиационна поддръжка от щурмови самолети СУ-25К и двойка въртолети "Апачи". Беше представена и авиомедицинска евакуация с въртолет "Кугър".

Снимка: Прессекретариат на президента

В учението участваха над 600 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили, както и механизирана рота от Сухопътните сили на САЩ, един пехотен взвод от Албания, пехотен взвод от Северна Македония и танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция.

Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът изказа съболезнования на близките на загиналия канадски военнослужещ при учение на НАТО у нас. И посочи, че военната професия е високорискова, изисква изключително голямо внимание, оборудване, подготовка и мотивация.

На журналистически въпрос за партийните субсидии Радев заяви, че дебатът е между партиите в парламента.

"Застрояването на плажната ивица продължава да бъде голям проблем", коментира обаче държавният глава, който изтъкна, че екипът му работи по всички обстоятелства, свързани със Закона за устройството на черноморското крайбрежие.