Парашутистът, който загина по време на скок на многонационално учение на НАТО Swift Response 19 край Чешнегирово, е подофицер Патрик Лабри от 2-ри полк на Кралската канадска конна артилерия, потвърди началникът на канадския генерален щаб генерал Джонатан Ванс.

Министърът на отбраната Харджит Саджан изказа съболезнования на семейството и приятелите на младия парашутист.

"Искаме да изразим дълбоки съболезнования не само на семейството, но и на всички, които са служили с Патрик Лабри", допълни той и заяви, че по случая ще започне независимо разследване.

Други трима парашутисти - още един канадец и двама американци, участвали в нощните скокове с парашут, пострадаха при приземяването. Единият е вече изписан, другите остават за лечение с фрактури на крайниците.

"Според мен причината за инцидента може би е недостатъчната подготовка и малкото опит на пострадалите парашутисти, както и нарушаване на някои от правилата във въздуха и при приземяване", коментира тази сутрин пред Нова телевизия председателят на Съюза на парашутистите в България о.р. полк. Сирмо Сирмов .

Според него има предпоставки, които при неспазване на изискванията могат да доведат до произшествието.

"Те са два вида - предпоставки за произшествия след напускане на самолета и при приземяване. Парашутистите трябва стриктно да спазват установената дистанция при напускане на машината. При нарушаване на дистанцията се получават сближения, които водят до неприятни последствия. От друга страна, след напускане на машината може да настъпи пълен или частичен отказ за разтваряне на парашута", каза още той.

"Научих от ваши колеги за случилото се. Аз нямам достъп до самото поделение и не знаем какви задачи се изпълняват там. Бяхме уведомени за това обучение. Американски военни офицери, придружавани от наши офицери, дойдоха в кметството с информационни материали. Раздадоха на жителите на селото дипляни, друга част разлепихме на видни места. Никой от селото не се е оплакал от провеждането на учението", заяви пък кметът на село Чешнегирово Христо Атанасов.