Държавният глава Румен Радев поздрави Реджеп Тайип Ердоган по повод преизбирането му за президент на Турция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Вярвам, че конструктивният и интензивен диалог ще продължи възходящото си развитие в интерес на мира, стабилността и сигурността на Югоизточна Европа и за справяне с общите предизвикателства в региона“, заявява българският президент в поздравителния си адрес.

Румен Радев изразява увереност, че отношенията между България и Турция и занапред ще бъдат пример за приятелство, добросъседство и ползотворно сътрудничество.

Вярвам, че вотът на турския народ, изразен на 24 юни, ще бъде в основата на стабилното и успешно развитие на съседна Република Турция и на нейния просперитет във всички сфери“, посочи още Румен Радев в писмото си до своя турски колега.

Според обработените до момента 96% от гласовете, Реджеп Ердоган е получил 52,7% от вота на турските избиратели, а партията му 42.5%.

На второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 30,5%, на трето е Мерал Акшенер от "Добрата партия" със 7,7% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 7,5% от гласовете е на четвърто място.