Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Египет заедно със съпругата си Десислава Радева. От Кайро той говори лаконично за скандала със скъпите апартаменти на управляващи, начело с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В отговор на въпрос на журналисти как ще коментира оставките, които правосъдният министър Цецка Цачева и зам.-министърът на спорта Ваня Колева подадоха, държавният глава отговори, че не е дошъл в Египет за да коментира това. Но все пак каза, че позицията му винаги е била принципна:

"Преди два месеца по време на моя годишен отчет много ясно заявих, че партиите, които искат да видят себе си на бъдещия политически хоризонт, трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции, а не да чакат да гърмят скандали и да ги гасят с оставки".

Радев подчерта, че това се отнася за всички партии.

По повод посещението си пък президентът каза:

"Египет има ключова роля в региона в борбата срещу тероризма, организираната престъпност, радикалния ислям и нелегалната миграция. Затова и сътрудничеството с Египет е важно за нашата национална и европейска сигурност".

Снимка: БТА

"Египет е и най-големият наш търговско-икономически партньор за региона на Близкия изток и цяла Африка. Стокообменът вече надхвърли един милиард долара, но има още по-голям потенциал за развитие, затова с мен водя внушителна бизнес делегация във важни области от взаимен интерес. Но диалогът и взаимното доверие на високо политическо ниво са много важно условие този потенциал да се развива", добави държавният глава.

Снимка: БТА

По думите на Радев има очаквания за редица споразумения, за сключване на договори от представители на нашия бизнес с египетския бизнес.

"Тези дни са много важни, програмата е наситена, има и бизнес форум, отделни контакти. Очаквам наистина добри сделки", подчерта той, цитиран от кореспондента на БТА.

Снимка: БТА