Посланието на президента в навечерието на изборите на 2 април е партиите да са си научили урока от предишните кампании. 

"В навечерието на поредната предизборна кампания аз се надявам политическите партии да са си извлекли поуки от предишните кампании. Нека в тази кампания, особено на националния празник, да видим на преден план партиите да изведат своите идеи за бъдещето на България, а не черен пиар и дълбаене на нови червени линии", коментира пред медиите Румен Радев.

"Защото след изборите пак ще търсят да седнат на една маса и да минават по вече изгорени мостове. А виждаме това до какво води - води обикновено или до несъставяне на правителство, или до съставяне на грозни коалиции, които рухват при първото по-сериозно изпитание", даде за пример той четворната коалиция, която приключи управлението си предсрочно след вот на недоверие.

"Партиите вече поставят ясно определени стратегически цели - ако искат да бъдат постигнати, те са длъжни да съставят редовно правителство", заключи Румен Радев.

В същото време президентът отбеляза, че най-удобно е по време на кампания политическите сили да атакуват служебното правителство. "Не са спрели атаките към него, констатира той и добави, че "както виждаме, това не дава особен резултат".

Президентът коментира проблема с осигуряването на устройствата за видеонаблюдението на вота от страна на Министерския съвет, като посочи, че служебният кабинет е пред огромно изпитание заради факта, че са направени промени в изборното законодателство в последния момент. По думите му изпитанието е и организационно, и технологично, но президентът се надява, че ще бъде намерено решение, така че да не се опорочи вотът. "Работи се активно", увери още Радев.

Той анонсира, че още утре кабинетът ще оповести резултата от проверките по магазините и по веригата на доставки за поскъпването на стоките и най-вече на храните.

"Огромният проблем днес пред българските граждани е инфлацията и особено цената на хранителните продукти", заяви президентът. Той похвали служебния кабинет.

"Предприетите действия заслужават подкрепа, но е нужна решителна борба срещу спекулата и нелоялната търговия", настоя Радев.

"Очаквам контролните органи да действат безкомпромисно и редовно, още утре очаквам резултати и ефективни мерки", добави още държавният глава.

В отговор на въпроса кой му е препоръчал Асен Василев и Кирил Петков за служебни министри, Радев коментира, че сам ги е избрал.

"Абсолютно никой не ми ги е препоръчал, аз имам достатъчно наблюдение върху хората и контакти, така че да реша какви служебни министри да назнача", заяви той.

Снимка: БТА

Попитан дали строители са се оплакали по време на среща с него за това, че зам.-министърът на регионалното развитие Захари Христов им е искал подкуп, президентът не навлезе в конкретика, но заяви, че е предал в прокуратурата всички сигнали, до един, които са постъпили в президентската институция. 

Румен Радев присъства заедно с вицепрезидента Илияна Йотова в БАН на представянето на документалния филм "Девет глътки свобода", посветен на избухването на Априлското въстание от 1876 г. в Ново село, което днес е част от град Априлци. Автор на сценария е конституционният съдия проф. Атанас Семов.

Снимка: БТА