Става дума за самоуважението ви, историята си е ваша. Това заяви руският посланик у нас Елеонора Митрофанова предложенията Паметникът на Съветската армия в София да бъде окончателно демонтиран, след като преди няколко дни една от фронталните му плочи беше счупена.

Митрофанова присъства днес на събитието пред Докторския паметник в столицата, на което беше почетена паметта на загиналите медици в Руско-турската освободителна война.

"Знаете ли, това си е ваш въпрос най-вече. Моят коментар е, че историята трябва да се остави като история. Разбирате ли, така може до безкрай. Утре настроенията ще бъдат други, ще има и други такива паники, но защо", отбеляза Митрофанова, цитирана от bTV.

"Това всичкото са етапи от вашата история. Затова става дума само за самоуважението", каза Елеонора Митрофанова.

Плочата на Паметника беше строшена от 61-годишен мъж с чук. На нея пише "На съветската армия освободителка от признателния български народ". Мъжът беше задържан. Малко по-късно той обясни, че нито се срамува, нито съжалява за постъпката си, но се страхува, защото е прочел много крайни коментари по свой адрес.

Тогава Елеонора Митрофанова определи постъпката като "сляпа агресия и безпаметство". Представители на политически партии, сред които десницата, ГЕРБ и ИТН се обявиха за пълното демонтиране на паметника. Слави Трифонов дори поиска на негово място да има монумент на хан Аспарух.