Само медицинските хеликоптери няма да решат нищо, защото имат сложна система. Трябва да имаме обучен летателен състав, подготвен да експлоатира хеликоптерите в трудни условия. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на Академия по планинска медицина в Университетската болница "Лозенец" в София.

Инициативата е под патронажа на държавния глава, предава БТА. Целта е да започне обучение на специалисти в специфичната област на планинската медицина. Включените в програмата теми са значими както в контекста на поставяне на началото на Системата за въздушна медицинска помощ HEMS, така и за по-добрата координация между Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и спасителните служби в Спешната планинска медицина.

Планинската медицина е сложна и има много фактори, които влияят неблагоприятно на организма, посочи Радев. Заради това държавата трябва да осигури възможно най-доброто ниво за безопасност при развитието на зимния туризъм и зимни спортове.

По думите му необходимата за това сложна система вече е изградена. "Това е системата за наблюдение, оповестяване, комуникация, реакция, Планинската спасителна служба, Българският червен кръст - те са развили една прекрасна система", обясни държавният глава. Според него обаче има едно ограничение - средствата, с които разполагат. "Защото понякога отнема дни, за да бъде достигнато до пострадалия, да му бъде оказана първа помощ и да бъде транспортиран до първото лечебно заведение", каза още той и допълни, че тук идва мястото на Системата за въздушна медицинска помощ HEMS.

Вчера министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев и Андреа Мертето от фирмата, доставчик на хеликоптери за спешна помощ по въздух Leonardo S.p.A , размениха протоколите по подписания договор и свързаната с него документация за изпълнение на обществената поръчка за доставка на хеликоптери за нуждите на спешната медицинска помощ по въздуха. Договорът е подписан на 27 март.

"Първият хеликоптер ще пристигне през декември т.г., вторият - през юни 2024 г. и така по два на година до 2026 г.", уточни Румен Радев и допълни, че хеликоптерите не решават нищо, защото HEMS е сложна система. Страната ни трябва да има летателен състав, подготвен да експлоатира хеликоптерите в трудни условия. Тепърва започва подготовката на такъв състав, заяви президентът и добави, че подготовката отнема години. Трябва да има и инженерно-технически състав, подготвен медицински състав, бази за домуване на хеликоптерите, система за комуникация, лицензирани площадки по редица медицински заведения в цялата страна, оперативен координационен център, ясно разпределение на въздушното пространство, коментира Радев.

Снимка: БТА

"За да изпреварим събитията, беше обявена обществена поръчка за два хеликоптера на лизинг, за да не чакаме първия хеликоптер декември", посочи президентът и изрази надежда от лятото на т.г. България да има два медицински хеликоптери.

Зимният туризъм в България е имал най-силната година от всички, следени досега, посочи още държавният глава.

Ръстът на туристите в зимните курорти, спрямо миналата година, е 24%, а спрямо 2019 - 2020 г. - 9%. "България може да се утвърждава като добра и надеждна туристическа дестинация в зимните спортове и зимния туризъм, ако има надеждна система, която да гарантира здравето и живота на хората", каза Радев.

Именно заради това президентът приветства откриването на Академия по планинска медицина.

Снимка: БТА

 

Д-р Христо Стоянов, директор на болница "Лозенец", изрази надежда, че със симпозиум като този ще се обогатят познанията в областта на планинската медицина и че се поставя началото на систематично изучаване на материята.

Надявам се с помощта на академичната общност в Софийския университет "Св. Климент Охридски" планинската медицина да бъде включена като специалност в програмата на медиците, добави д-р Стоянов, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

В рамките на форума ще бъдат обсъдени спешната помощ по въздух, специфика на медицинските дейности, история на планинската медицина, инцидентна хипотермия, поражения от ниски температури - измръзване, поведение при лавинни инциденти и др.

Снимка: БТА