Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. Това заявяват от прессекретариата на президента Румен Радев във връзка с отправени въпроси от медии, свързани с интерпретации на думи на държавния глава от предизборния дебат на 18 ноември 2021 г. относно позицията му по въпроса за Крим. 

От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, "в момента" Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път, заявяват още от прессекретариатът. 

Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници, коментират още от прессекретариата.

Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта, заключават още от прессекретариата. 

Крим беше окупиран от Русия през 2014 г., като там след това беше проведен силно критикуван от международната общественост референдум, след който Москва възприема Крим като част от територията си - макар това да не е признато от западните сили, ЕС и Украйна.

По време на дебата на Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, президентът каза, че в "момента Крим е руска територия". Ден по-късно Радев обясни думите си, като обаче подчерта, че не се отказва от тях: "Няма никаква драма. Въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на международното право".

Украйна привика българския посланик в страната, външният министър на бившата съветска република атакува Радев в социалните мрежи, а въпросът беше повдигнат и по време на брифинг на ЕК. Брюксел не коментира думите на Радев, но припомни позицията си относно Крим. Днес от американското посолство обявиха, че САЩ са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като "руски".