Руското посолство в България публикува във фейсбук страницата си пост, гласящ, че председателят на кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер кани президента Румен Радев да посети "руския Крим, където ще му бъде оказан топъл и радушен прием".

Ето какво още пише в поста на посолството на РФ, появяващ се в деня на изборите и два дни след кандидат-президетския дебат у нас, в който една от най-дискутираните теми се оказа репликата на Радев за Крим:

"Председателят на кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер заяви, че Президентът на България Румен Радев трябва да посети руския Крим, където на него ще му бъде оказан топъл и радушен прием.

"От Балканите дойдоха славянската писменост и православието. Затова тъкмо от Балканите трябва да дойде и признаването на Крим като законна и неотделимата част на Русия. Ако Президентът на България вземе решение да посети руския Крим, сигурен съм, че ще му бъде оказан топъл и радушен прием", гласи съобщението на РФ в социалната мрежа.

Постът на руското посолство у нас е придружен и с картата на Крим.

Изказването на председателя на кримската българска национално-културна автономия идва след като по време на предизборния дебат за "Дондуков" 2 Румен Радев заяви, че Крим в момента е руски. Последна реакция от Украйна, която привика българския посланик в Минск за да предаде на българския президент, че изказването му за Крим е некоректно и неприемливо и поиска той да коригира изявлението си.

"Няма никаква драма, въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение с международното право, но както казах на дебата - има реалности в политиката и в момента Крим е руски", обясни Радев на другия ден.


ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":