Държавният глава Румен Радев обсъди в телефонен разговор със своя румънски колега Клаус Йоханис перспективите за партньорство на България и Румъния в рамките на Българското домакинство на президентската инициатива "Три морета".

По време на разговора, който се проведе по инициатива на българския президент, беше подчертано, че като близки съседи България и Румъния имат възможност да реализират съвместни проекти в различни области, които да допринесат за по-добрата транспортна, енергийна и дигитална свързаност в целия регион.

Присъединяването на всички държави-участници към Инвестиционния фонд на инициативата е важна стъпка за реализация на общите проекти в областта на свързаността, е позицията на двамата президенти. Според президента Радев освен отделните държави, финансиране може да бъде осигурено и чрез приобщаване на бизнеса и международни финансови институции.

България и Румъния следва да работят за постигането на още по-голяма свързаност между двете страни, включително чрез изграждането на нови мостове през река Дунав, посочи българският президент.

Задълбочаването на партньорството с Европейската комисия в тази насока е от значение за цялостното развитие на река Дунав като основен транспортен коридор в Източна Европа. Президентът Йоханис подчерта необходимостта и от подобряване на навигацията на корабоплаването в българо-румънския участък на реката.

Възможността България и Румъния да обединят своя научен и образователен потенциал в търсене на устойчиви технологии и решения в областта на транспорта и енергетиката, също беше сред темите на разговора.

Президентът Йоханис потвърди подкрепата си за Българското домакинство на инициативата "Три морета" през 2021 г., както и готовността на Румъния да сподели своя опит и експертиза от срещата на върха в Букурещ, която се състоя през 2018 г.