Президентът Румен Радев отговори на критиките на премиера Бойко Борисов, че обсъжда визията за България на БСП с Корнелия Нинова, но отказва да се срещне с управляващите за увеличението на данъците върху старите автомобили.

"Готов съм да приема лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далече напред по темпове на икономически растеж и качество на живот", каза държавният глава пред журналисти.

Запитан това покана за среща ли е, той отговори: "Да, отворен съм".

И добави:

"Корнелия Нинова като лидер на БСП поиска да ме запознае със своята визия за България. Нека не бъркаме закон със визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне".

Държавният глава каза още, че гражданите все по-малко вярват на управляващите и с това обясни лавината от протести.

"Всяка власт, независимо сегашната или следващата, трябва да разбере, че няма да може да управлява по досегашния начин. Българите все по-решително и организирано ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, а и с държавите около нас", отбеляза той.

И подчерта:

"Президентът не може да иска оставка на когото и да било, но в тази ситуация аз винаги ще бъда на страната на гражданите, те виждат, че не са приоритет за сегашното управление и то губи тяхното доверие".

Попитан как ще коментира критиките на ГЕРБ, че е сравнил България с блато, Радев отвърна:

"Кой е казал, че България е блато? Аз никога не съм казвал, че България е блато, а че трябва да се измъкне от блатото. Казал съм и как. Вие би трябвало като журналисти да предавате правилно какво съм казал. Иначе стоите на страната на фалшивите новини. Заповядайте на лекцията ми, няма да я преподавам всеки ден".

Междувременно по-късно Бойко Борисов заяви, че приема поканата му.

Държавният глава коментира и темата за пакта за миграция на ООН, за чието подписване управляващите все още нямат окончателна позиция.

"През декември България не трябва да подписва пакта за миграция на ООН. Проблемът е глобален и като такъв трябва да има пакт. Предлаганите текстове в този пакт не работят в никакъв случай в наш интерес. Има клаузи, колкото и пактът да е необвързващ, които поставят на риск националния суверенитет, социалните системи и вътрешния ред. Управляващите вече се "опариха" с Истанбулската конвенция. Явно в момента се лутат как точно да определят позицията си за пакта за миграцията на ООН. Разбирам, че им е трудно, защото досега те открито навън не са изразявали някаква твърда българска позиция", каза той.

Президентът, който е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, направи тези коментари на тържествено събрание във Военната академия "Г.С.Раковски" по повод празника на Сухопътни войски.

"Българският войник е останал там, където другите са побягнали. Продължавал е напред, когато другите са спирали. България е възникнала като държава със силата на меча. Поколения доблестни български войни са отвоювали и защитавали всяка педя българска земя. Датата 19 ноември 1885 година ни зарежда с гордост и самочувствие, с вяра и патриотизъм. Сухопътни войски са неразделна част от народа ни. С цялата си история със своя героизъм и храброст са служили вярно на народа си. Доказали са, че са ключов фактор за суверенитета, териториалната цялост и независимостта на България", заяви в словото си Румен Радев.