Важно е да преосмислим философията в образователната ни система, да преосмислим начините, по които предаваме нашите ценности на младите ни хора, каза президентът Румен Радев, който отличи младежи, постигнали за първи път у нас златно ниво в международната младежка програма "Награда на херцога на Единбург - България".

Церемонията се състоя в Музея за история на София.

Отличените са седмина - Румяна Ашкова, Елена Дракчиева, Тино Пенчев, Виктория Еленкова, Десислава Манолова, Герасим Станчев и Жасмина Пържанова. Поставянето на правилни цели е най-важното и ключът към успеха, каза Румяна Ашкова от Смолян, която научила че трябва да са готови на всичко за постигането им. Най-важното за нея е било, че научила много за себе си, променила се и пораснала.

Наградата на херцога на Единбург вече над 60 години е водеща международна младежка програма за личностно развитие и постижения. Млади хора - ученици и студенти на възраст от 14 до 24 години, участват в програмата на три нива - бронз, сребро и злато. Държавният глава Румен Радев е патрон на международната младежка програма "Награда на херцога на Единбург - България".

В изказването си президентът постави въпросите доколко успяваме да приобщим младите към тези ценности, доколко успяваме да ги приобщим към процеса на познание и доколко създаваме среда, в която този процес на познание, на самоизграждане, е достатъчно забавен и емоционално привлекателен за тях. Радев благодари на учителите и менторите по програмата.

Президентът посочи, че програмата стимулира младите хора да си поставят високи цели и високи амбиции, които сами формулират. Тази програма кара тези млади хора да бъдат много по-отговорни за собственото си бъдеще, сами до контролират това бъдеще и по този начин да допринасят за напредъка на цялото ни общество, отбеляза държавният глава.

По думите му програмата им показва какъв е пътят към свободата - да можеш сам да избираш и сам да поставяш моралните стандарти, към които да се стремиш. Тя допринася и младите хора да се развиват като лидери и пълноценни граждани на обществото. Затова и тази програма намира такова широко разпространение по света. В днешно време на нашата планета има близо два милиарда младежи. И всички те са изправени пред предизвикателства, непознати на поколенията преди тях, посочи също президентът Румен Радев.

Сигурен съм, че младите хора и с помощта на тази програма утре ще израснат като инженери, физици, ИТ-специалисти, фармацевти и предприемачи, каквато е насочеността на хората, участващи тук. Никога не забравяйте, че каквито и граници да си поставяте, аз съм убеден, че вашите възможности винаги са поне малко отгоре, каза президентът Радев, който пожела успехи на младите хора и където и да отидат, с каквото и да се занимават, да го правят с мисъл за България.