Президентът Румен Радев отново призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се включи в изборната битка за "Дондуков 2", като подчерта, че е логично. 

"Г-н Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно на тези избори. Като човек на думата и обещанията, аз очаквам да си ги спазва. Освен това той всеки ден почти критикува президентската институция, обвинява я в диктаторство. Нека излезе на тези избори, спечели ги и внесе своите демократичните ценности в президентската институция", заяви държавният глава пред журналисти в Пловдив, където участва в Деветия европейски форум за социално предприемачество.

По повод новите обвинения на ГЕРБ за полицейски произвол, този път в Стражица, където симпатизанти са получили призовки, Радев беше категоричен:

"Аз, както съм казал неведнъж, в работа на министрите и на службите не се меся, но всеки, който си прави сметката да продължава да купува избори, защото за някои партии това вече е рутина, нека знаят, че държавата ще отреагира с цялата си сила, за да пресече веднъж завинаги това грозно явление".

Той коментира и въпроса с високите цени на тока.

"Ще се преразгледат правилата на българската независима енергийна борса. Очаквам КЕВР да санкционира всички, които спекулират с цените. Поздравявам още веднъж служебното правителство за това, които направи - енергично овладя цените", изтъкна Радев.

Президентът увери, че се прави всичко възможно цената на тока да бъде намалена и се разглеждат варианти за помощ на бизнеса.

Радев коментира още, че служебният кабинет задължително трябва да внесе в Брюксел Плана за възстановяване и развитие.

"Но има две важни условия - реформа в правосъдната система, която касае отчетността на главния прокурор, това е изискване на ЕК, другото - да се посочи фиксирана дата за спиране на енергетиката от въглища", подчерта държавният глава.

Ситуацията със заседналия кораб в Камен бряг той определи като "картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване".

"Докато бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони с неясни договори и абсолютно неясни резултат - това е, което виждаме. Никакви процедури, абсолютно разкапана техника, никаква организация. Като казвам процедури, не може - нали си представяте, има международно прави - българската държава изведнъж да вземе на абордаж да вземе този кораб, ние не сме пиратска държава. Има си ясно задължение по това право на корабособственика, на застрахователя и мисля, че все пак Министерството на транспорта влезе енергично, със заповед на министъра с лична негова отговорност се компенсира липсата на тези процедури", каза Радев.

Той поздрави хората, които работят по случая и по обезопасяването на кораба, както и на министъра - че горивото вече е прехвърлено от кораба, така че да може и екипажът да има нормални условия на живот.

"Вие представяте ли си какво би станало, ако десетки тонове гориво се излеят, това са непоправими щети. Това вече е обезопасено, оттук нататък очаквам с всички възможни мерки - има различни сценарии според метеорологичните условия, така че да не допуснем на първо място загуба на живот - на екипажа, и в момента заедно с МТ, Военноморските сили, Военновъздушните сили са ангажирани в случай на нужда да бъде спасен", изтъкна той. 

Вижте цялото изказване на президента: