Ще направим крачка за преодоляване на десетилетната пропаганда, ако организираме безплатни лагери в България за ученици и студенти от Северна Македония. Президентът Серджо Матарела е изцяло солидарен с нашата позиция за присъединяването на РС Македония и Албания към Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим след срещата си с президента на Италия Серджо Матарела в двореца Куиринале. 

"Всички искаме да видим възможно най-бързо тези страни по техния европейски път. Обясних много ясно българската позиция, че ще имаме напредък, когато и самите страни демонстрират ясно и необратимо, че изпълняват критериите", каза още Румен Радев.

Той посочи, че при сформиране на служебното правителство, е помолил ресорните министри, да помислят възможно ли е да се направи така, че помощите, които държавата дава в туризма, да бъдат не просто плащани, за да съществува този бранш, а да бъдат вложени в нещо действащо.

"Например безплатни лагери. Част от ваканцията ученици и студенти да прекарват в нашите хотели и на планина и на море. Обсъждаме с президента Пендаровски да поканим ученици, студенти от РСМ, които заедно с нашите деца в едни и същи групи, да прекарат част от ваканцията си. Това да бъде ангажимент на тези хотели, които с държавната поддръжка да осигурят напълно престоят в тези хотели. Разбира се, с учители, така че да имаме някаква образователна и хуманитарна програма, което е много добре. Ако успеем това да го постигнем, това ще бъде най-важната крачка за преодоляване на десетилетната пропаганда, инсинуации и противопоставяне на хората от нашите две страни", каза още Румен Радев.

Всички оценяват това, което напоследък прави България - активизиране на диалога, различни инициативи.

В момента българското правителство работи усилено с правителството на РСМ и в най-скоро време България ще дари едно чувствително количество ваксини, съобщи Румен Радев.

Президентите на България и Италия обсъдиха днес в Рим и възможностите за насърчаване на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество.

Снимка: БТА

На фокус е била и темата за Плана за възстановяване и устойчивост. В момента в Италия се извършва преглед на Плана, за да съответства със стратегическите цели и приоритети на страната и да заработи най-ефективно. "В това отношение можем да черпим опит, защото и ние сме в такъв процес", заяви Румен Радев.

Снимка: БТА

Двамата президенти са обсъдили и темата за опазването на външните граници на ЕС.

"Предизвикателствата не са отминали нито за Италия, нито за Малта, Гърция, Испания", заяви Радев. Той отново подчерта необходимостта ЕС да изготви оперативен план, който да се задейства при кризисни ситуации.

"Да не забравяме, че това, което се случи миналата година с Гърция, по поречието на р. Марица, на много по-голям фронт може да се случи и у нас", заяви президентът.