Искам да обсъдим всички тези проблеми, които създават предпоставки да се компрометира самия изборен процес, заяви президентът Румен Радев в увода си на дискусията "Избори - прозрачност и доверие" в Президентството.

 "Има такива предпоставки, затова в обществото трябва да има дебат, защото най-важното, според мен, е да има прозрачност -. където я няма, съответно може да настъпят тези негативни процеси", продължи президентът.

На срещата са поканени представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, също експерти от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес. На дискусията не дойдоха представители на ГЕРБ, Обединени патриоти и Прокуратурата.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Според държавния глава проблемите в изборния процес се разширяват чувствително, има сигнали как се подменят протоколи.

Президентът Румен Радев предложи да се обсъди видеонаблюдение в секционните избирателни комисии за по-голяма прозрачност при броенето на бюлетините. Трябва да обсъдим видеонаблюдение в СИК, то би отговорило на изискванията на Венецианската комисия да има прозрачност при броенето на бюлетините, каза Радев.

Той отбеляза, че е много важно законодателят да вземе такова решение, че да се запази тайната на гласуването, но и да има пълно обхващане на броенето на бюлетините от отварянето на урните и оформянето на протокола.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Много важно е да има не само картина в реално време онлайн, но и звук, за да се чува какво си говорят и как работят членовете на СИК и да може всеки гражданин в края на изборния ден да проследи какво става в секцията, където си е подал гласа, смята президентът. Според него това ще има дисциплиниращ ефект и върху самите членове на СИК.

"Благодаря на представителите на ДАНС, ЦИК, Народното събрание, неправителствени организации, които откликнаха на тази покана за една важна тема за прозрачността и доверието. Предстоят ни избори през 2019 г. важно е те да бъдат прозрачни и честни. Да има доверие в тях и широко представителство на българските граждани. Това доверие е важно за демократичното формиране и функциониране на нашите институции. От това доверие зависи и легитимността на политическата система", посочи той.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

"Нашата цел е да дискутираме проблемите в изборния процес, да ги идентифицираме, да предложим мерки за тяхното ограничаване. В обществото трябва да има дебат. Най-важното е да има прозрачност. Прозрачността е един от принципите, на които се изгражда доверието в изборите", коментира още държавният глава. Според него нередности и сигнали има в броенето на бюлетини, съставянето на протоколи и в предаването и отчитането им в секционните избирателни комисии.

"Проблемите се разширяват чувствително. Чувам твърдения, че в Европа няма машинно гласуване, видите ли

Холандия се отказаха от него. Това са все пак повърхностни доводи. В Холандия при парламентарни избори, при избирателна активност над 80%, процентът на недействителния бюлетин е 0,4. В България при избирателна активност малко над 50%, недействителните бюлетини са 5% и 6,3 %", отбеляза държавният глава. Според него това е голямо отклонение и изкривяване на изборния процес, което води до подмяна на съотношението на политическите сили в парламента. "Това означава цяла една партия-малък коалиционен партньор, виждаме какво е неговото значение, да го няма в българския парламент", посочи президентът Радев.

По думите му причините за това изменение могат да бъдат ниска грамотност, слаба подготовка на избирателната комисия, но могат да бъдат и напълно съзнателни и има сигнали как се въздейства от членове на секционно избирателни комисии върху бюлетини. "Има други сигнали и то сериозни как се манипулират резултатите в протокола. Това за мен е недопустимо, но това е факт. Има сигнали за това какво се прави с втория формуляр от протокола. Има сериозни проблеми, които тук трябва да решим", коментира още Румен Радев.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg