Евродепутатът от Демократична България (ДСБ, Да, България, Зелено движение) Радан Кънев заяви, че, ако Мая Манолова се откаже от балотажа на местните избори, същото направи и третият класирал се - Борислав Игнатов, то тогава четвъртият - Борис Бонев от "Спаси София", може да консолидира голям вот, който да победи Йорданка Фандъкова. 

Изненадващата идея на Кънев дойде след негов коментар във Фейсбук, който предизвика множество негативни коментари. Последва уточнение, в което той призна, че победителят от първия тур не е техният кандидат, а този на гражданската организация и че той може да събере с лекота достатъчно силен вот, така че Фандъкова да не спечели четвърти мандат за ГЕРБ.

Ето какво написа първо бившият лидер на ДСБ в социалната мрежа:

"Между двата тура не е време за анализи и оценки, освен тези, които са подчинени на стратегия за балотажи.

Демократичната общност (която очевидно не се изчерпва с Демократична България, въпреки сериозните резултати в някои големи градове) показа значителен, дори неочакван потенциал. Той може да се реализира на балотажите в:

- районите на столицата;

- Плевен;

- Добрич;

- Перущица;

- Долна Оряховица

(и множество други общини и населени места, където още се брои)

Но искам много сериозно да подчертая, че промяната в София, на ниво "голяма община" е още възможна и градът ни може да има нов кмет.

Промяната обаче не може да дойде с БСП. И името на новия кмет няма как да е Мая Манолова...".

Няколко часа по-късно, след като много хора коментираха, че няма как Фандъкова да е нов кмет, Кънев поясни:

"Тъй като твърдението ми, че София може да има НОВ кмет, и той да не се казва Мая Манолова, предизвика интерес, нека уточня:

Чл. 246 Ал.8 ИК (пардон - чл. 452 ал. 8 от новия ИК, малко наизуст писах) дава възможност и г-жа Манолова, и г-н Игнатов да се откажат от участие в балотажа.

В такъв случай, срещу г-жа Фандъкова ще се изправи кандидат, който може с лекота да обедини целия опозиционен вот и да стане кмет. Това е безспорният победител от първия тур г-н Бонев.

Така всички ще покажем, че наистина сме готови на жертви в името на промяната, че тя не е просто дума, платформа за партийно позициониране.

И да, г-жа Манолова няма как да вземе София - на първи тур тя просто консолидира червения електорат. Взе гласове колкото Татяна Дончева или Георги Кадиев.

Но тя все още има шанс да не бъде забравена като поредния червен кандидат, изгубил София. Може да докаже, че нейната кауза наистина е по-доброто управление на града. И за тази кауза е готова на жертви".

По последни данни от преброяването на бюлетините Йорданка Фандъкова получава 36,38% от гласовете, а Мая Манолова - 27,28%. Борислав Игнатов събира 12,35% от вота на столичани, а Борис Бонев - 10,88%, като разликата между тях е малко под 3000 гласа.