Лидерът на Демос Миодраг Лекич, който бе натоварен да състави новото черногорско правителство, обяви днес, че кабинет няма да има, съобщава вестник "Победа".

Лекич заяви в парламента, че много сили, победени на изборите през август 2020 г., ще се радват, че няма да бъде съставено ново правителство. Той каза това след срещата на лидерите на парламентарното мнозинство, на която не беше постигнато съгласие за съставянето на кабинет. Говорейки за провала на преговорите, Лекич каза, че не иска да спекулира дали "става въпрос за продължаване на работата на техническото правителство".

Същевременно Демократичната партия на социалистите на президента на Черна гора Мило Джуканович заяви днес, че е било загубено много ценно време и призова за предсрочни парламентарни избори, пише БТА.

Днешната среща на партиите, които с приемането на Закона за президента "преобърнаха конституционния ред", за да съставят "противоконституционно правителство", а след това не можаха да се споразумеят за това поради партийни интереси, показа, че всичко, което се случи от септември в Черна гора, беше загуба на ценно време и ненужен срив на международния имидж на страната ни, обявиха от Демократичната партия на социалистите. Оттам добавиха, че за пореден път е било доказано, че парламентарното мнозинство не съществува.

"Трябва да се сложи край на двегодишния хаос, през който преминава обществото като цяло. Ето защо призоваваме за диалог и спешно споразумение относно избора на съдии в Конституционния съд и дата на извънредните парламентарни избори, заяви в съобщение Демократичната партия на социалистите.